hits

Nye Sonos Play:5 er lekker og en skikkelig råtass

03.11.2015 - 21:29 Ingen kommentarer

Sonos lanserte tidligere i høst nyheten om at de har oppdatert den største og første høyttaleren i deres smart sound system, Play:5. Nå har jeg fått lov til å bruke noen uker sammen med et par av de splitter nye høyttalerne i min egen stue og erfaringen jeg sitter igjen med er en helt ny lydopplevelse.

2015-modellen av Play:5 er tilgjengelig i Norge fra 25. november, med en veiledende pris på 5000,-. Men er du bombesikker på at dette er et kjøp du skal gjennomføre kan de forhåndsbestilles allerede i dag. Det burde passe godt med at du pusser støvet av julespillelista di på Spotify.

Spørsmålet alle potensielle kjøpere må stille seg er om det er verdt å legge de ekstra 2-3000 mer på bordet enn du må for henholdsvis Play:3 og Play:1, som fullender Sonos mulitromsystem om du ser bort i fra Playbaren. Og det er veldig fristende å svare "JA" på det spørsmålet.

 

Sonos Play:5 har fått en total overhaling fra forrige generasjon. Både på innsiden og utsiden. Sonos forteller at de ønsker at sine produkter skal holde i hvert fall 10 år hjemme hos kjøperen. Da er det viktig at designspråket også holder frem i tid. Det tidløse designet på Play:5 fordypes av rene linjer, matt sort eller hvit og et tilnærmet knappeløst uttrykk. På baksiden er den enkel knapp for tilkobling, ellers er det kun kapasitive knapper ved logoen, som gir deg play/pause, volum opp og ned og neste/forrige spor.

Sonos har også lurt inn en 3,5mm minijackport på baksiden som gjør at du kan koble til og spille av ting som ikke en gang Sonosappen klarer å oppdrive.

Fordi man ikke kan ta av fronten slenger jeg med et bilde under, for Sonos er veldig stolte av det de kaller sine beste drivere noen sinne, alt er designet og produsert in-house. Foran de seks elementene, som Sonos hevder har like mye oomph som sub-wooferen de selger sammen med Playbaren, har de en høyttalergrill i plastikk som det er drillet 60 000 hull i. Dette for å både sikre god lyd og gode trådløse nettverksforhold. 

Appleish

Det er generelt mye ved Sonos som gir deg den samme følelsen som man får når man pakker opp et Appleprodukt. Det er gjennomtenkt og eksklusivt. Play:5 kommer i eske der du må skyve to små klaffer til siden, som gjør det lett å løfte av lokket. Neppe viktig. Men veldig elegant. 

Tilkoblingen har blitt enklere enn andre Sonoshøyttalere, nå slipper du å trykke på volum opp og playknappen samtidig, det er i stedet en enkel tilkoblingsknapp på baksiden. Skal du sette opp et stereopar slik jeg har fått teste, ber appen deg trykke i tur og orden på tilkoblingsknappene så lyden kommer ut på riktig kant.

Så enkelt at selv mora di skulle klart det, altså.

Lyden er viktigst

Men så var det lyden da. "Låter det noe fett, a?" spurte en kompis. Han fikk komme på besøk og bedømme selv, og dommer er klar; lyden er rå. Helt rå. Det er ikke sånn at Play:5 er det pureste HiFi-produkt og banker alt annen innen høyttalere til kr 5000,-, men samtidig er lyden så fyldig og mektig at det er vanskelig å ikke la seg imponere. Men det er viktig å påpeke at Sonos og spesielt Play:5 ikke bare er for de som vil ha den mest kjente multiromsløsningen, men også er høyttalere som virkelig leverer. Det låter ordentlig bra, både i tyngre stykker, men også i mer skjøre fremførelser.

Kombinasjonen er derfor en vrien nøtt å bryne seg på for konkurrentene. 

 

Har du i tillegg utstyrt stua med et par Play:5 så kommer lyden i rommet virkelig til sin rett. I stereopar kan du velge om du vil plassere de vannrett med logoen pekende opp. Da vinkles høyttalerene, inne bak de 60 000 hullene, utover slik at stereolyden skal spres ut i rommet.

Men Play:5 byr også på en skikkelig egomode. For om du plasserer de på høykant med logoen pekende inn mot hverandre sentreres lyden inn mot en sweetspot som virkelig blir bombardert med alle godsakene.

Og forskjellen er stor.

Trueplay

Sonos har et siste ess i ermet for å overtale deg om at nettopp deres høyttalere skal passe hjemme hos deg. Nemlig Trueplay. Det er en funksjon som korrigerer hvordan høyttaleren spiller musikken. Den fjerner bakgrunnsstøy og ulyder slik at det er den klareste lyden for nettopp ditt rom som spilles av. Sonos var tydelige på at de ikke korrigerer materialet, men heller hvordan høyttaleren spiller av lyden.Dessverre er Trueplay kun for iPhone/iPad, og man kan jo undres på om man skal stole på en liten dans (se video under) og mikrofonen i mobiltelefonen sin for at man skal få gjengitt den virkelige godlyden. Men jeg har testet med både Play:5 i stua og andre Play:1 med stort hell. Spesielt på baderommet kommer Play:1 mer til sin rett etter en runde med Trueplay.

 

Konklusjon

Denne testen starter med starter med et spørsmål om Play:5 faktisk yter såpass mye bedre enn lillebrødrene Play:3 og Play:1. Det enkle svaret er ja, men det kommer også an på behovet. Bor du på en liten hybel så vil kanskje en Play:1 være nok, mens stua mi, som jeg antar er en gjennomsnitts leilighetsstue, virkelig våknet til liv når jeg fikk inn to Play:5. Såpass at kona ble redd for å få naboklager.

Det aller meste med Play:5 imponerer, den er stilren og godt bygd. Både kraftig i fremførelsen og i lyden ut, men også plasseringsvennlig. Lyden er knallgod, punktum. Sonosappen har fortsatt masse forbedringspotensiale, og 5000,- er ikke billig for en enkeltstående høyttaler. Allikevel vil jeg driste meg til å påstå at ytterst få vil angre på et eventuelt kjøp.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar