hits

Google gjør nesten alt rett med Nexus 5X og Android M

07.01.2016 - 07:44 Ingen kommentarer

Det er to ledende mobil-OS på markedet når vi går fra 2015 til 2016. Halsende et stykke bak Android og iOS finner i tillegg Microsofts Windows Phone/10. Etter å ha brukt iOS på en iPhone 6s helt fra den kom i høst, inntil advent startet så smått i slutten av november, har jeg nå brukt et av Googles motstykker til Apples frontkjemper.

LG og Googles samarbeidsprosjekt Nexus 5X har geleidet meg igjennom en innholdsrik desembermåned. Til slutt sitter man igjen med en blandet erfaring, men som i all hovedsak er positiv. Android 6.0, eller Marsmallow, eller bare "M" er nå det beste mobil-OSet du får. Maskinvaren står nesten i stil.

Telefonen i seg selv

Android begynner å bli mer og mer likt på alle telefoner man kjøper, de store aktørene gjøre færre endringer på OSet enn noen gang, og de små firmaene som forsøker å gjøre et navn av seg ser ut til å ha skjønt at en ubesudlet versjon av Android er det folk strengt tatt vil ha.

Som en storbruker av mobiltelefoner i det daglige, altså ikke antallet telefoner, men antallet timer jeg bruker telefonen per dag, forstår jeg at det største kompromisset jeg gjør med Google når jeg går for Nexus 5X i stedet for toppmodeller som Z5, S6, eller Nexus 6P er når jeg drar kortet i kassa. Telefonen er ikke langt unna halv pris av alle de store flaggskipene. Noe som dessverre merkes på byggekvalitet og hard bruk.

Telefonen er en klump med sort plastikk som har en kameraklump og en fingeravtrykkleser på baksiden. På forsiden møtes man av en 1080p-skjerm som følelse veldig skarp, klar og fargene er behagelige å se på. Den kunne vært mer lyssterk, men for all del dette er en av mine favorittskjermer. Noensinne.

Batteritiden er akkurat god nok til å at jeg stoler på at en fulladet telefon holder fra om morgenen til jeg skal legge meg. Men da har den ofte klaget på at batteriet er faretruende lavt. 

Størrelsen er fin, skjermen er flotters, og maskinkraften leverer opp til min høye forventning!

Android Marshmallow

Android M er akkurat så godt som jeg hadde håpet på, det var ingen store overskrifter når versjon 6 av Android ble presentert i fjor sommer, men alle de små bekkene har jommen skapt en stor Å. For å nevne noe:

  • Fingeravtrykksikkerhet er en drøm
  • Støtte for USB Type-C støttes fullt ut av undertegnede etter å ha testet filoverføring og lading
  • Google Now on Tap er en kul feature du kan se mer info om her
  • Bred støtte for å gi/fjerne tilgang for apper
  • Batterispare-funskjonen Doze, ser ut til å fungere utmerket, uten at det hemmer meg i hverdagen

Det vanskeligste for meg når jeg skal forklare noe i en test som dette er følelsen av den dagligdagse bruken. Med Nexus 5X har Google nesten klart å skape en hverdag hvor jeg aldri irriterer meg. Jeg er spent på om Nexus 6P muligens kunne ha fjernet de få gangene for meg for godt. For omtrent alltid er det en fryd å aktivt bruke Nexus 5X. 

Uten at fokuset skal bli på det negativet, er det nesten slik at det må graves frem, for blant annet med en mye brukt app som Snapchat stopper det litt for mye opp. Det samme skjer av og til når jeg skal åpne Chrome. Stort sett hjelper det å lukke noen apper/faner eller, i verste fall, restarte telefonen. Men jeg skulle ønske det ble borte. 

For bortsett fra småpirket er Nexus 5X en helt toppers telefon som, for en markant lavere pris, vil tjene eieren sin godt i en god stund fremover. Jeg liker godt at Google laget en billigere versjon som fulgte opp den opprinnelig Nexus 5. Men som en som bruker smarttelefonen sin mye synes jeg Nexus 5X ikke når helt opp. Jeg måtte nok ha landet på en Nexus 6P som mitt valg per dags dato.

Googles økosystem har blitt min favoritt etter i en lengre periode å ha ment at Apple har sittet med de beste kortene på hånda. Jeg føler at Android utvikles i en rivende takt, mens iOS føles litt for 2011. 

Hva tenker du?

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar