hits

januar 2015

Test: Samsungs buede lydplanke HW-H7500Dette er testen for deg med en buet Samsung-TV hjemme i stua. Samsung har en hel line-up med lydplanker, men HW-H7500 er lydplanken som buer seg akkurat som Samsungs serie av buede TV-er.

Det låter bra, men ser enda bedre ut.

HVA ER DET?

Samsung HW-H7500 er en buet 8.1-kanals lydplanke. I pakka følger det også en trådløs sub, som det skulle vise seg at det er masse trøkk i. Lydplanka passer perfekt til Samsung 2014-modeller som er i Curved-serien. Det er en 8-kanals høyttaler, hvor to av elementene sitter på hver sin kortside. Det gir en følelse av lyd som omslutter deg.

DESIGN

Det er nesten umulig å snakke om designet uten å nevne at denne lydplanken ser ut som en million dollar sammen med en matchende buet TV. 

Materialene kjenner vi igjen fra andre lydplanker fra Samsung, med blank sort eller sølvfarget metall på toppen og en grill som går rundt hele fronten. Den sorte modellen som er testet her ser veldig bra ut og går veldig i ett med en tilhørende TV. 

Størrelsen er såpass at den dekker akkurat hele fronten på en HU55UE8205, altså en 55-tommers LED-TV.

På toppen, i midten, finner man noen enkle knapper for å styre volum, av/på og input-kilde. Det følger med en liten, pen fjernkontroll som gir deg litt flere valgmuligheter. I tillegg er det også den trådløse sub-en, som kun trenger strøm.

I BRUK

Oppsettet er veldig enkelt. Man kan koble til med HDMI, optisk kabel, USB, bluetooth og mini-jack. Men de som kjøper denne lydplanken har i de fleste tilfeller en riktig Samsung-TV, noe som gjør at man bør koble til med Samsung TV Soundconnect. Dette gjøres enkelt i TVens menyer, det følger med en grei bruksanvisning. 

Sub-en trenger strøm og fant lydplanken automatisk uten at jeg trengte å gjøre noe. 

Volum styres automatisk med TV-ens fjernkontroll og skruer du av TVen skruer også lydplanken seg av samtidig, om man bruker den trådløse TV Soundconnect-tilkoblingen. 

Også tilkobling med bluetooth var smertefritt. Det er et display i grillen foran som viser hvilken input man velger. Avspilling via USB-stick fungerte greit den ene raske gangen det ble testet.

LYDEN

Vi er fortsatt ikke der at en lydplanke klarer å overspille et fullverdig surroundanlegg, men har du en middels stue og er opptatt av å ikke fylle den med diverse høyttalere så kan dette være lydplanka for deg. Spesielt om du har en matchende TV.

HW-H7500 spiller musikk godt, men det er til TV og film den kommer til sin rett aller best. Jeg slet noe med innstillingene man kunne velge når kilden varierte mellom vanlig TV, filmer lagret lokalt på PC og Netflix fra smart-TVen. Jeg skulle ønske det var enda mer smartness her, men det kan man kanskje ikke forvente. 

Suben var i en periode, før jeg fikk stilt den inn, alt for heftig for leiligheten jeg bor i. Jeg valgte en gang å ta ut strømmen for å se hvordan det ble. Det ble til gjengjeld alt for svakt. Men får man stilt den inn etter sitt behov er det mye god umph i den trådløse subwooferen. 

MINUSER

- Passer kun (perfekt) til en liten serie TV-er

- Få sub-en til å ikke dominere for mye var vanskeligere enn det burde vært

PLUSSER

+ Perfekt match til de med riktig Samsung-TV

+ Mye lyd for pengene

+ Pent design

+ Gode trådløse funksjoner

+ Enkelt oppsett

BURDE DU KJØPE DEN?

Sitter du med en buet Samsung-TV uten annen lyd enn de innebygde høyttalerne er dette et meget enkelt valg. Samsung jobber også med utvidelse av sitt multiroom-system, tilsvarende Sonos, som blir spennende å følge og som man skal kunne samkjøre med HW-H7500. Prisen har vært nede mot kr 4.000,- (Prisjakt statistikk), så følg med for et god tilbud. Har du flat tv ville jeg kanskje sett på andre tilsvarende modeller uten den buede formen som er dominerende.  

Har Apple blitt Microsoft?


Bilde: Microsoft

I går kveld satte Microsoft standarden igjen. For første gang siden iPhone ble lansert. Dette er ikke en endring som har kommet plutselig, men i går kom fossen som fikk begeret til å renne over.

La oss først ta for oss Apple over de siste årene. 

Før var Applelanseringer noen av årets høydepunkt. Nå er det kjedelig og gjentakende.

Hvor stor er egentlig forskjellen mellom iPhone 4 og iPhone 6? Det er jammen ikke mye som har skjedd. De har motvillig laget den noe større, noe tynnere og litt rundere og mer dus i fargene i iOS.

Hva med iPad? Jeg har en iPad 2, jeg ser ingen fornuftige grunner til å oppgradere et 4 år gammelt nettbrett. De laget en mindre en, en tynnere en, men når de mener jeg skal betale 900 kroner mer for å få TouchID, da er Apple-feelingen borte for min del.

Hva med Apple Watch da? Joa, den ser ok ut den. Men hva skiller den fra andre smartklokker som har vært på markedet i lang tid? 

Det er ikke noe som er spennende lenger Apple! 

Microsoft derimot, de har slitt så lenge, vært den gamle traveren som har sugd inn penger på bedriftsmarkedet, som alle bare har avskrevet. Men la meg gi deg noen eksempler.

Windows 10. Windows 8 har vært elsket, og ikke minst hatet, siden den spede starten. Men Microsoft hadde nok en plan som nå kommer mer til sin rett med Windows 10, de ser frem i tid, ser en hverdag hvor mus og tastatur er på vei ut.

De vet at et OS må støttes langt frem i tid. Windows 10 slippes i 2015, men man må forvente at OSet er veldig utbredt i både 2020 og 2025 også. 

Hvordan bruker du PCen din 2025? Mus og tastatur?

Windows 10 åpner for at utviklere kan forholde seg til et OS, selv om brukeren kan sitte på en telefon, nettbrett, Xbox eller PC. Jeg er spent på hvor dette kan bidra til utviklingen av Windows og universet rundt!

Hololens er noe av det feteste jeg har sett på lenge. Det kan virke som det er en stund til man får tak i disse i butikken. Men å kunne Skype (verb?) med noen mens de som sitter på motsatt ende av samtalen kan tegne ting jeg ser foran meg, eller spille Minecraft som en del av landskapet rundt meg ser helt rått ut.

Surface er nettbrettet Microsoft forsøker å dytte produsenter i riktig retning med, allikevel er det ingen som riktig har hoppet på industridesignet til Surface. Jeg håper vi får se en ny Surface Pro 4 i løpet av året, men i går dumpet Microsoft like så godt en 82-tommers Surface Hub i fanget på oss i stedet.

Det er noe med den galskapen 82" Surface, Hololens og Xbox streaming rett til hvilken som helst Windows 10-enhet, som gir deg gåsehud på ryggen.

Og jo, jeg har jo glemt å nevne Cortana oppi alt dette. Og Microsoft Band som er den heftigste aktivitetsmåleren der ute.

Alt dette fra firmaet som er mest kjent for Office-pakka si! 

Hvor er gløden til Apple? Hvor er firmaet som filleristet verden med iPod, iPhone og iPad?

Fun facts fra din favorittserie med Samsungs Watch-o-Meter

Sponset innlegg

Av noen av mine favorittserier har jeg blitt eksponert for følgende:

748 røykte sigaretter 

530 avfyrte skudd

765 felte tårer

og 332 drinker, konsumert i arbeidstiden(!)

Det er Samsung som har kommet med et artig PR-konsept for sine kurvede tv-skjermer. For å bevise hvor tett innpå seriene du kommer med den omkringliggende kurvede skjermen har de telt opp en hel masse artige fakta om noen av verdens mest populære TV-serier.

Du kan selv sjekke dine favorittserier på Samsungs Watchometer.com

Slik blir Apple-året 2015


I skrivende stund går teknologijournalister fra hele verden ut det ene skoparet etter det andre på gigantiske messeområder i Las Vegas. Det er nemlig CES, Consumer Electronics Show, verdens største teknologimesse, "alle" er der og viser frem duppedingser på løpende bånd.

Bortsett fra Apple da.

Samtidig som det er meninga at du skal bry deg om flatere TVer og florlette laptoper dukker det, neppe tilfeldig, opp meget troverdige rykter om en ny Macbook-modell i nettopp disse dager.

Macbook Stealth er sammen med Apple Watch og muligens en større iPad er årets mest spennende Apple-innslag.

Apple Watch

Nye rykter tyder på at Apple Watch kommer for salg i mars. Klokka som ble visst frem med brask og bram i høst, blir kjempespennende. Noen var skuffa fordi den ikke var rund. Andre klarer nesten ikke sitte i ro fordi spenningen tyter ut av øra på dem.

Du må ha en iPhone 5 eller nyere for å koble deg til klokka via Bluetooth. Sånn sett helt likt som Android Wear trenger en Android-telefon for å videresende notifications til håndleddet ditt.

Inntil videre vil ikke klokka klare å kjøre egne apper, alt rutes fra telefonen over til håndleddet. 

Den store klumpen på siden ser ut til å være en intuitiv styringsenhet. En løsning undertegnede er spent på å få testet.

Klokka kommer i to størrelser. Tåler håndleddet ditt det er sikkert den største å anbefale.

Dessverre blir nok ikke prisen noe hyggelig. Allerede i amerikanske priser, $349, er det stivt. Med dårlig kurs og generelt etter høyere prisnivå på slikt i Norge kan vi nok gange med ca 10 og da snakker vi rundt 3500 for den billigste modellen. (iPad mini 2 koster f. eks. $349 i USA og NOK 3390 i Norge)

demoapplewatch.com kan du teste brukeropplevelsen til klokka noe, men siden fremstår som meget treg (mye trykk?) når jeg skriver dette.

Regn med at det kommer et event til, hvor klokka presenteres nærmere før den slippes ut i butikkene.

Macbook Stealth

9to5Mac-konsepttegning

På samme Apple-event er det ikke umulig at Apple treffer manges sweetspot med en 12" Macbook Air. 9to5Macs rapport fra tidligere i uken fremstår som meget troverdig. Man kan lure på om det er langt fra tilfeldig at de blir sittende på så mye spennende innformasjon samme dag som CES åpner.

I følge nettstedet er den nye maskina så tynn at de internt kaller den Macbook Stealth. The Verge spekulerer i om dette kan bli en billigmaskin fra Apple. For det er snakk om at dette blir en vifteløs maskin med den nye Intel Core M-brikka. Grunnen til at den da blir billig er at Core M ikke nødvendigvis er den raskeste prosessoren på markedet.

Men oppsettet klarer å dra en høyoppløst skjerm og gir meget god batteritid. Nettopp en slik type maskin som ville lagt seg i et litt billigere markedssegment.

Designet på bildene her er ikke nødvendigvis det endelige designet, men en illustrasjon fra 9to5Mac etter detaljer de mener er fra Apple. Det er noen ting ved det nye designet som får en til å sperre opp øynene. For det første er alle porter vi i dag kjenner fjernet. Det er kun gjort plass til en av den nye typen USB, USB Type-C. Dette er en helt nye USB som kan settes inn begge veier og som kan gi strøm, eksterne skjermer og filoverføring. 

9to5Mac-konsepttegning

Men kun en, Apple?

Videre viser designet et smalere tastatur som strekker seg helt ut i kanten, samt en pekeplate som ikke lenger er trykkbar, kun touch.

9to5Mac-konsepttegning

iPad Plus

Konsept fra Curved.de

Frem til 9to5Macs rapport om denne enklere og mindre Macbooken tenkte jeg at dette skulle bli året for en større iPad, det har nemlig vært rykter om et 12-tommers nettbrett som segmeneterer seg litt nærmere Microsofts Surface. 

Det er snakk om stylusstøtte og bedre multitasking med en ny prosessor som Samsung skal lage for Apple, nemlig A9,

Jeg undres derfor litt over om ryktene rundt en 12-tommer Macbook og en tilsvarende stor iPad kanskje er ett og samme produkt. Men helt sikkert er det kun Tim Cook og hans team som vet.

Mindre iPhone igjen, og iPad mini helt ut?

Min raljering rundt den elendige oppgraderingen av iPad mini var en av 2014 mest leste og delte saker på Teknolicious. Jeg tipper det også var siste gang vi ser en oppdatering av akkurat den serien fra Apple. Det at iPad Air nå er fysisk mindre enn de første store iPad-modellene og at iPhone 6 Plus virkelig nærmer seg iPad minis størrelse er gode tegn på at den fases ut.

Det er også en del diskusjon på nettet om en mindre iPhone for å blidgjøre de som kjøpte iPhone fordi de rett og slett ikke var så store.

Hva tror du blir årets store Applesnakkis? Er det året for Apple TV?

15 storfilmer i 2015


Bilde: Warner Bros.

Godt nytt filmår, folkens! 2015 ser ut til å bli et vel så bra filmår som fjoråret. Selv om 2015 blir nok et år med oppfølgere er dette definitivt året hvor gode gamle franchiser får sin renessanse. Mang en filmnerd har ventet lenge på Jurassic Park, Mad Max og ikke minst rosinene i pølsa, selveste Star Wars. Jo, og så får vi en ny Bond-film også.

Under finner du 15 trailere som bør gi både popcorn-smak i munnen og til tider gåsehud på armen. Det er definitivt noen filmer som burde vært på lista om det hadde vært sluppet trailer, første jeg kommer på er Tarantinos siste western, The Hateful Eight. Kommer du på noen andre så del gjerne i kommentarfeltet?

1. Mad Max: Fury Road

Kanskje den lekreste traileren jeg har sett på en stund. Jeg gleder meg til å se en ny favoritt i Tom Hardy ta over den legendariske rollen som Mad Max fra Mel Gibson. Sand, sand og atter sand.

Premiere 13. mai.

2. Into The Woods

Musikaler og eventyr er i vinden om dagen. Gladserien Glee skal vel ha sin del av skylden for de musikalske innslagene. Into The Woods er et stjernegalleri uten like. Meryl Streep, Chris Pine, Emily Blunt, Johnny Depp og Anna Kendrick (som også skal synge fra seg i Pitch Perfect 2). Into The Woods kommer på kino 27. mars.

 

3. Chappie

Noe som ser ut til å bli en skikkelig godbit er den nye filmen til mannen bak District 9 og Elysium. Historien om Chappie blir å se på norske kinoer fra 6. mars.

 

4. Foxcatcher

Allerede nå i januar får vi se Channing Tatum og Steve Carrell i litt andre typer roller en vi er vant til. Foxcatcher vant årets Cannes-pris for beste regi.

 

5. American Sniper

Det hviskes i gangene om Oscar-statuetter når filmer som American Sniper slippes. Alt er timet og tilrettelagt for nettopp det og vi skal ikke se bort i fra at Bradley Coopers tolkning av en vrien rollefigur kan ende med peishyllepynt. Også American Sniper har premiere i januar.

 

6. Blackhat

En annen januarfilm er en som passer Teknolicious veldig godt. Teknologi, krim, thriller, spenning. Chris Hemsworth i hovedrollen burde gjøre det mulig å få med dama på kino også. 

 

7. Jupiter Ascending

Forrige gang jeg skrev om filmtrailere var denne filmen også med. Det var fordi den skulle egentlig bli sluppet til sommern. Men noe skjedde. Er filmen elendig? Var man redd for konkurransen fra Edge of Tomorrow og Guardians of the Galaxy? Ikke veit jeg. Men vi får altså sci-fi-romanse mellom Channing Tatum og Mila Kunis denne våren i stedet. Premiere er satt til 6. februar.

 

8. Fifty Shades of Grey

Neppe tilfeldig, men premiere for årets heteste film er satt til dagen før Valentines. Boken gikk som en farsott gjennom den kvinnelige delen av befolkningen, gjør filmen det samme? 

 

9. Focus

Will Smith. Kona til Wolf of Wall Street. Con men. Super Bowl. Biler. Bikinier.

Sett av 27. februar for denne!

 

10. Kingsman: The Secret Service

Det blir en double-header 27. februar for samme kveld er det premiere på Kingsman: The Secret Service. For meg ligner dette på en av årets beste, slapstick vold og Bjørn Floberg i gjesterolle, blir det bedre?

 

11. Fast & Furious 7

Mad Max sparker i gangen sommerns store popcornsesong. Like etter følger Fast & Furious 7. Filmen har fått ufrivillig PR grunnet Paul Walkers bortgang under innspillingen. Brødrene hans skal ha fylt rollen hans i noen av scene for å fullføre filmen. Om du lurer, nei dette ser ikke ut til å bli noe mer realistisk en tidligere. Men gjør det noe da?

 

12. The Avengers: Age of Ultron

Den første Avengersfilmen var ritkig så god underholdning. Marvelgjengen kommer tilbake i sommer. Noen som gleder seg?

 

13. Jurassic World

Chris Pratt kan nok regne med nok en suksessfull sommer, i fjor var det Guardians of the Galaxy, i år bryner han seg på løpske dinosaurer i oppvåkningen av dinosaurene i Jurassic World.

 

14. Entourage

Vince, E, Turtle, Drama og Ari! Oh yes! Jeg vurderer å plukke frem denne gjengen og se igjennom sesongene en gang til før filmen kommer i sommer. Traileren er ikke noe mer enn helt OK, men det holder for meg. Damer, biler, festing og bromance.

 

15. Star Wars: The Force Awakens

Og så da. Helt oppunder jul kommer filmen med tidenes fallhøyde. Den fallhøyden ble ikke noe mindre av hypen som dukket opp etter at første trailer ble sluppet. Dette er den mest sette traileren på youtube i den første uka noensinne.

 

Hvilke filmer gleder du deg til i 2015? Det er sikkert noen som mangler her, luft frustrasjonen i kommentarfeltet. Gjerne med link til trailer!