hits

mars 2014

Test: Plantronics Voyager Edge


Plantronics trådløse hodesett Voyager Edge gjør alt annet enn å skuffe. Er du på utkikk etter et godt trådløst alternativ til dine telefonsamtaler så vil du ikke bli skuffet over Voyager Edge. 

Hva er det?

Plantronics Voyager Edge er et nytt bluetooth hodesett som ble vist frem på MWC-messen i Barcelona tidligere i år og som blir å finne i butikkhyllene i løpet at april, det kommer da til å koste rundt 1300 kroner. Hodesettet plasserer seg ved siden av Voyager Legend i porteføljen til Plantronics og tar over plassen til Voyager Pro. 

Hvem er det for?

Voyager Edge er for folk i farta, støykanselleringen fungrer utmerket og takler overganger i lydbildet med den største selvfølgelighet. Yrkessjåfører, og andre som kjører mye vil kunne finne de smarte funksjonene til Voyager Edge nyttige. Hodesettet er behagelig å ha på, og passer for alle som trenger hendene fri når de prater eller som ønsker høyere kvalitet i samtalen, for både seg og mottakeren, enn det telefonen selv klarer.


Design

Voyager Edge ser ut som bluetooth hodesett flest, for mange har dette vært en "look" som har vært forbundet med noe ikke fullt så stilig. Men her har Plantronics gjort mye riktig og looken er mindre "harry" enn det mange slike hodesett kan være. Mye av grunnen til dette er den forholdsvis korte "mikrofonarmen" som ligger langs kinnet fra øret. Den er utstyrt med 3 mikrofoner som gjør at Voyager Edge er helt uovertruffen når det kommer til å balansere lydbildet for person i andre enden av samtalen.

De tre mikrofoenene fjerner unødig bakgrunnsstøy og fokuserer på det som blir sagt inn i mikrofonen.

Voyager Edge sitter godt i øret. Ved første gangs bruk var jeg veldig usikker på om den kom til å sitte godt, men designet på gummien som holder alt på plass er overraskende god. 

I hodesettets eske får man også en hendig beholder som ikke bare lar deg oppbevare enheten enkelt, men som også løfter taletiden fra brukbare 6 timer til totalt 16. Det er også indikatorer for hvor mye kapasitet det er igjen på hvert batteri. Man får også med en ladekabel, støpsel til å putte i sigaretteneren med USB-inngang og ekstra liten og stor "ørepropp".


I bruk

Det er fire vitkige punkter et slikt bluetooth hodesett må gjøre godt. Det er god lyd i øret ditt, god lyd i øret til personen i den andre enden, god produktdesign og komfortabel i bruk.

Plantronics gjør alle disse fire veldig godt. Programvaren fungerer slik at du kan løfte enheten til øret når telefonen ringer og samtalen blir automatisk svart. Det er også muligheter for stemmestyring. Og når du først har fått den på plass i øret sitter den som støpt. Undertegnede har brukt den på joggetur og sykkeltur helt uten å være redd for at den skal hoppe av i fart.

På de samme turene har også lydkvaliteten vært god når jeg har hørt på musikk samt overraskende god i samtaler. Det er i hovedsak min egen tungpusthet som har vært det største problemet. 

Dessverre har det vist seg at i områder med mye annen trådløs teknologi i bruk så kan det bli noe forstyrelser i linja mellom telefonen og hodesettet. Jeg har opplevd problemer både på en togstasjon i rushtiden og på flyplasser.

Plusser

  • Smart programvare - Med gode sensorer og tilfredstillende engelsk talestyring gir dette Voyager Edge et løft. For eksempel i bil er det ideelt å kunne bare sette enheten i øret for å besvare en samtale.
  • Mindre, penere design
  • Meget god lyd - både for mottaker og for brukeren. Musikkavspilling fungerer også overraskende godt
  • Den ekstra ladekapasiteten i bæreveska er kjekk
  • God å ha i øret - sitter behagelig, men godt.  

Minuser

  •  Talestyringen forstår ikke norsk eller engelske versjoner av norske navn
  • Takler ikke områder med mye annen "trafikk" på radiobølgene

Burde du kjøpe det?

 For denne testen er svaret såre enkelt. Trenger du et nytt bluetooth hodesett så er Plantronics Voyager Edge et MEGET godt valg. Du gjør rett og slett ikke feil om du velger dette. 

Peter Stormare og Telenors 4G-dekning

Telenor satser beinhardt på Hollywoodhelter i sine siste kampanjer, først var det Steven van Zandt under OL, og nå har de jammen meg fått med seg Peter Stormare i den neste. Mannen som gjorde en god mafiaboss-rolle i Prison Break henter frem noe av det samme i reklamen over. 

Det virker som det kan bli en trend for norske firmaer å satse på utenlandske kjendiser (les: DNB og George Clooney). Og som en som synes det er stas med gode reklamer så er ikke det meg i mot.

Skal man se litt forbi humoren i videoen over så har Telenor jobbet på spreng siden nyttår for å påse at du får knallgod 4G-dekning i større deler av landet, inkludert påskefjellet sånn at bilder av Kvikk-Lunsj, påskehopprenn, hyttevegger eller utepils kommer raskere ut til deg og dine.

Fakta fra Telenors pressemelding:

  • Alle nettbrett, mobiltelefon eller mobilt bredbåndsutstyr med 4G som er i salg har nå mulighet for å utnytte 800 MHz-frekvensen. Selvfølgelig også de nye Apple-produktene iPhone 5s, iPhone 5c, iPad Air og iPad Mini med retinaskjerm.
  • 800-frekvensen gir to til tre ganger så stor dekning pr. sted og fire ganger så mange vil kunne oppleve bedre innendørsdekning på 4G i murbygg eller bygg hvor forhold har gjort det vanskelig å gi gode surfeopplevelser.
  • De såkalte 800-frekvensene ble benyttet til å formidle analoge tv-signaler til norske hjem. I 2014 vil de bli benyttet til å gi Telenor-kunder høyhastighetsmobilt bredbånd, og sikre gode opplevelser blant annet ved streaming av video og musikk.

Alt mobilt! Uke 12

Hvis man prøver å følge med på alt av nyheter, rykter og annet snadder som rører seg på mobil- og nettbrettfronten blir man til slutt gal (tro meg ;)). Men for å gjøre det litt enklere for deg så oppsummerer Teknolicious ukentlig hva som rører seg, så lenge det er mobilt!

Android Wear!


Vi må nesten ta det ferskeste først. Google har nettopp lansert en video som viser hvordan en spesialversjon av Android skal kunne brukes i wearables, altså smartklokker og andre smarte dingser man kan ha på seg. Videoen under viser hvordan Google tenker at alle deres tjenester kan bakes inn i en smartklokke. I følge The Verge er det LG som har fått ansvaret med å lage en Nexus-smartklokke for Google. Det er LG som har laget de to siste Nexus-telefonene også.

For masse bilder av klokker og diverse bruksmuligheter så kan du trykke deg inn på denne siden til The Verge.

iPad 2 døde til slutt


I dag var det over og ut for den standhaftige traveren iPad 2. 2ern har blitt beholdt som billigvalget mens vi har gått fra iPad 3 med retina til iPad 4 med retina og til slutt denne høsten - iPad Air. Nå er det iPad 4 med retina som er det billige kjøpet og det til kun 2990. Det er et riktig så godt kjøp om du spør meg.

I tillegg begynner det i noen land å bli gjort en billigere versjon av iPhone 5c tilgjengelig. Billigere fordi den kun har 8GB lagring. Spørsmålet er om det er for å fase ut iPhone 4s. For kvitter Apple seg med den vil nemlig alle iOS-produktene deres ha Lightning-laderen. Så da er det slutten på 30-pins-laderen som har vært ikonisk for Appleprodukter i lang tid.

Nye HTC One med dobbelkamera og funky deksel

Nye HTC One har vært en beryktet sak, kanskje ikke rart så populær første generasjonen ble. Den skal ikke offisielt avdukes før 25. mars. Men GSMArena har klart å skaffe til veie et bilde av den nye modellen. Skjermen vokser til en skrapefri 5-tommers sak, mens det som kanskje er mest oppsiktsvekkende er dobbelkameraet. Det skal visstnok gi deg muligheten til å endre fokus etter at bildet er tatt. Samtidig som dårlig belyste bilder skal bli bedre og at man skal kunne legge til noen 3D-effekter.

Nye HTC One kommer også med HTCs nye Android-skin, Sense 6. Det finnes en litt tørr Youtubevideo av Sense 6 her.

Noe som er adskillig festligere er det lekkede dekselet til nye HTC One. Med en rekke lysdioder kan man nemlig på lekkert og funky vis få informasjon som klokke, vær og kanksje en twittermelding eller to? Det var Evleaks som twittret bildet først:

 
iPhone 6 phablet/brettmobil?Hva sier du til en mega-iPhone? Apple virker ikke til å være så gira på brettmobiler, jeg mener, de økte størrelsen på iPhone-skjermen ved lanseringen av 5ern. Da gikk de opp til smått beskjedne 4 tommer. Så da er spørsmålet om det blir noe av en forstørret iPhone når 6ern kommer. I henhold til Apple Insider vil den i så fall ha designelementer fra dagens iPhone 5c.

Noe som helt sikkert kommer er iOS8. Lekkede bilder viser lite nytt på designfronten, men det er dukket opp noen nye systemapper, og det er spesielt en som er diskutert mye den siste uka, nemlig Healthbook (dårlig navn, eller?). Healthbook viser at Apple hopper på trenden rundt helseinfo fra dingsene dine. Teknolicious tipper det betyr at iWatch kommer sammen med iPhonene til sommern/høsten for å samle inn mye av dataene til å fylle opp helseboka di på iPhonen.

Her er de lekkede skjermbildene:

Denne mannen er den ekte Tony Stark

Elon Musk gjør faktisk en cameo i Iron Man 2

Elon Musk blir ofte sammenlignet med to menn, Steve Jobs og Tony Stark - selveste Iron Man. Jon Favreau, mannen bak Iron Man-filmene, har faktisk uttalt at Elon Musk var hans inspirasjon til Stark-karakteren, som Robert Downey Jr. har udødeliggjort. Elon Musk har ikke en Iron Man-drakt i kjellern, men han har skapt en voldsom formue gjennom en årrekke, på webfirmaer, el-biler og privat verdensromtransport. Dette er historien til mannen som nå har klatret opp til 159. plass på Forbes milliardærliste med en beregnet formue på over 8 milliarder amerikanske dollar. 

Elon Musk født for 42 år siden i Sør-Afrika, vokste opp i Pretoria og flyttet senere til Pennsylvania University i USA der han fullførte to bachelorgrader i økonomi og fysikk. Han dro siden til Stanford University på vestkysten av USA for å studere mer, men det varte ikke lenge før all hans tid gikk med på å drifte software-businessen Zip2 han startet sammen med broren sin. Elon Musk er far til 5 gutter, som kom som et tvillingpar og så et sett med trillinger. Han er nå skilt fra barnemoren og ungdomskjæresten Justine. 

Zip2 ble etterhvert kjøpt opp av Compaq i 1999. Elon tjente 22 millioner dollar på salget. I stedet for å leve som rentetist resten av livet var dette bare starten på en vill gründerkarriere som vi enda ikke har sett slutten på.

Musk brukte pengene fra Zip2-salget til å skaffe seg en sterk posisjon i PayPal. Det var etter en fusjon mellom firmaet som eide PayPal og Musks eget X.com at han satt som største aksjonær i PayPal med over 11% av foretaket da det ble solgt til eBay i 2002. Det salget tjente han 165 millioner USD på. 

Allerede som 12-åring og som selvlært programmerer solgte Elon Musk kode til et dataspill for $500

Endelig hadde han nok penger til å starte opp det han ønsket å utforske aller sterkest, nemlig sin egen rombusiness. Elon Musk og partneren Tom Mueller startet i 2002 opp firmaet SpaceX. Firmaet bygger både raketter i Falcon-familien, men også romskipet Dragon. Målet er å bygge sikrere romfatøy som reduserer transportkostnadene med en faktor på 10. Firmaet har stor suksess, de har skaffet en kontrakt verdt mellom 1.6 og 3.1 milliarder dollar fra NASA for å drive transport mellom jorda og The International Space Station. 

Elon Musk og president Obama ved Falcon 9s oppskytningsrampe

25. mai 2012 var Dragon det først privatdrevne romfartøyet som har dokket med en romstasjon. Men Elon Musks drømmer stopper ikke der. Han ser for seg å befolke Mars med en koloni på 80.000 mennesker. Billetten dit setter deg tilbake drøyt 3 millioner kroner. 

Tesla Model X skal etter planen gå i produksjon i 2014

Elon Msuk var en av flere som gikk inn med investerigner tidlig i el-bilprodusenten Tesla. Og når sjansen bød seg under finanskrisen i 2008 overtok han rollen som CEO i firmaet. Som Teslas overhode og sjef for produktdesign har han ledet dem igjennom suksessen med Tesla Roadster, megapopulære Model S og nå kommer snart også Model X. En mer familivennlig SUV-variant. 

Nå har det seg sånn at Teslas hovedkontorer ligger i nærheten av San Fransisco, mens SpaceX holder til i Los Angeles-området. Musk er derfor nødt til å pendle, noe som skjer i hans eget Dassault Falcon 900 privat jet. Men mye tyder på at han synes dette går for treigt eller er for lite miljøvennlig og det er meget mulig det er under disse flyturene han har startet tankeprosessen rundt Hyperloop.

Hyperloop er Elon Musks storslåtte ide om et høyhastighets vakuumtog mellom englenes by og San Fransisco. Tanken er at Hyperloop-toget skal dyttes gjennom et vakuum inni et rør mellom de to store byene på USAs vestkyst. Dette skal både bli billigere og raskere for pendlere mellom byene. Reisen beregnes å bli rundt 30 minutter. 

Elon Musk er en sånn type som hjelper menneskeheten å trykke på fremover. Han lar ingen begrensninger stoppe han og ser på muligheten i verdensrommet som noe vi mennesker er nødt til å utforske nøyere. Mannen sier det best selv: "Når noe er viktig nok, så gjør du det selv om du har oddsen i mot deg!"

Kilder: Forbes, Business Insider

Drøy animasjonsfilm

Videoen over er faktisk ikke av en ekte apekatt. Dette er juiceprodusenten Rynkebys animasjonsfilm som tar med seg tradisjon til orangutangen Rynke, som på mange måter er Danmarks svar på Julius. Animasjons-Rynke vil nå bli en del av Rynkebys nyeste reklamekampanje. 

Det er det britiske designbyrået The Mill som står bak teknologien som virkelig utjevner forskjellen mellom animasjon og ekte film når det kommer til bevegelsene. Alt fra beinbevegelser til blodårer er gjengitt til den minste detalj.

?Teknologien er virkelig imponerende, og en så realistisk digital ape er ikke sett tidligere. Vi ser en stor nøyaktighet i oppbyggingen av et anatomisk korrekt skjelett og muskelsystem, som gjør det mulig å gjengi apens naturlige bevegelser?, sier lektor Jeppe Revall Frisvad fra DTU Compute i Danmark, og fortsetter ?Utviklingen av denne 3D-teknologien gjør at det nå finnes et fantastisk alternativ til å benytte levende dyr i reklamefilmer.?

Jeg er redd dette er fryktelig dårlig nytt for hunden i Beethoven-filmene og andre kjente dyreskuespillere.

Devold Protection goes Hollywood


Foto: Cathrine Klem

Devold lager ikke bare lange underbukser, de har i en mannsalder også drevet med beskyttende arbeidstøy og er markedsledende på undertøy og mellombekledning som beskytter mot kulde, varme, flammer, statisk spenning eller metallsprut. For å strekke strikken helt til bristepunktet har de mekka denne stuntvideoen i beste Hollywoodstil for å bevise hvor godt tøyet fungerer.

#devoldprotection 

Devold kaller reklamefilmen for stuntvertising. Og hadde ikke klart det uten at gærningen Tom Erik Heiman hoppet brennende utfor Helsetkopen på nordvestlandet. Og hva var han redd for på vei ned de 1200 meterne utfor stupet? Jo, om pilotskjermen skulle brenne opp eller ikke.

Ellens Oscar-selfie knuste Obamas re-tweetrekord

Ellen DeGneres led ikke bare Oscar-showet trygt i havn i går. En mega-kjendis-selfie som Bradley Cooper tok for henne viste 1 million retweets etter en drøy halvtime, da hadde hun knust rekorden som Obama satte i 2012 når han vant presidentvalget på nytt. 

Obamas tweet har snaut 800.000 retweets, Ellen ligger i skrivende stund rett under 2.2 millioner. Twitter fikk gitt beskjed til Ellen som med glede kunne fortelle publikum at "We broke Twitter!"

Hvor blir det av mobilrevolusjonen?

Som den teknologifantasten jeg er kan jeg med hånden på hjertet si at de siste årene har vært en utvikling som minner om evolusjon for mobilen og nettbrettet - jeg vil ha revolusjon igjen!

Med fare for å tråkke på mange hårsåre føtter her så tør jeg påstå at det meste vi har sett i 2013 og 2014 er ganske likt det vi så i 2012, ja til og med 2011. iOS og Android har ikke utvikla seg stort, Windows Phone 8 er fryktelig lik som 7ern.

Fra Apple sin side har vi ikke fått annet enn en iPad med gammel innmat og mindre skjerm og et par iPhoner med hakke større skjerm. Samsung Galaxy S5 er så lik S4 og S3 at jeg sovna under presentasjonen her om dagen. Det beste fra den kvelden var denne tweeten fra WSJs Joanna Stern:

 

Det beste fra de siste årene har vært Sonys oppreisning som en major player i markedet, jeg digger vanntettheten. Nokias spreke farger og ville kameratelefoner samt HTCs design på One-telefonene.

Men hvor blir det av 3-dagers batteriene og de freshe designideene?

Det er på tide at noen revolusjonerer litt igjen, jeg liker veien Yotta tar med e-ink skjerm på baksiden for eksempel. Andre spennende løsninger som jeg håper vi ser snart er:

Trådløs lading

STØTTE OSS TIL VÅR ALLES LEDESTJERNE - PORNOINDUSTRIEN

Ok - dette er ikke i nytt og er tilgjengelig for noen allerede, men vi er nødt til å få én standard. Noen må ta et revolusjonerende grep og bestemme om vi skal gå for den ene eller den andre. Det er som med mange andre standarder to grupperinger som begge ønsker å være enerådende. Det er Alliance for Wireless Power (A4WP) og Wireless Power Consortium (WPC). I beslutninger om slike teknologistandarder pleier vi vanligvis å støtte oss til vår alles ledestjerne - pornoindustrien. Men de virker dessverre litt for opptatt med å bytte over til 4K 3D kameraer og lar heller mobilprodusentene ta seg av denne beslutningen.  

Det er for øyeblikket A4WP som leder, med støtte fra mange av de største produsentene. Vi får håpe at man snart bare kan legge mobilen i midtkonsollen i bilen, eller på et IKEA-nattbord med innebygget "ladeplattform"

Bilde: Yanko Design

Bøybare skjermer

LG Flex kan bøyes litt. Ikke revolusjonerende mye, men litt, og det kan fort være starten på det helt store. For om designet av mobilen ikke lenger trenger å være innenfor dagens begrensninger så er mulighetene så uendelig mange fler.

Miniprosjektor

En siste utvikling jeg personlig vil se mer av er prosjektorer bygd inn i mobilen. Samsung hadde en her for en stund tilbake, uten at det ble det helt store. Men jeg ser for meg å kunne blåse skjermbildet utover kafebordet for å se på kartet over byen du besøker, eller på seteryggen på bussen foran deg mens du leser nyheter hadde vært interessant. Kanskje kan mobilen bli en bedre arbeidskamerat om tastaturet kan spres utover bordet og skjermen på veggen ovenfor deg.