hits

mars 2016

Test: TomTom Spark Cardio + MusicMens jeg har forsøkt å holde det lille jeg har av form ved like denne vinteren har jeg kunnet ha med meg en ny treningskamerat. TomTom har klart å flytte noe av fokuset sitt vekk fra rene GPS-enheter, til actionkameraer og treningsklokker. Og nå har de med den nye Spark-klokka klart å integrere GPS, puls, aktivitetsmåling og treningsmoduser inn i en klokke.

TomTom Spark er hverken pen eller stygg og står egentlig ikke så veldig tydelig frem. Den er behagelig å ha på seg, det er ikke for mye friksjon slik at det blir ubehagelig, og den er forholdsvis lett. Dette settes pris på ettersom den skal kunne brukes rundt til å følge treningsøkter, aktivitetsmåling og så kan den i tillegg måle søvnen din.

For å få til alt dette trenger man god batteritid. Og Sparken scorer høyt her. Jeg trener 1-3 ganger i uka, og ellers bruker jeg aktivitetsmålingen hele tiden. Det innebærer blant annet (etter en nylig firmware-oppgradering) at puls måles hele døgnet. Allikevel lader jeg kanskje hver 10-12 dag. noe som må sies å være mer enn godkjent.

Dårlig app, bedre nettside

Ladingen foregår via en proprietær kabel. Det er litt irriterende når man har micro-ysb standarden liggende å slenge over alt rundt seg. Men med sjelden lading har jeg klart meg greit. Når klokka lader via USB til en pause kan man også synkronisere dataene til MySports-miljøet til TomTom. Det er apper til smarttelefoner som ikke ville vunnet noen priser for "årets app", men heldgvis er MySports nettsiden litt bedre. Jeg kan lese meg opp på søvnen min, og aktivitetsnivået. Men skritteller-funksjonen på klokka gir meg uansett det beste oversiktsbilde dag for dag.

Men det med dårlig app har ikke plaget undertegnende stort, da treningsøktene heldigvis kan synkroniseres til de vanligste treningssamfunnene som Endomondo, RunKeeper og Strava. Det er jo treningsøktene som er de viktigste å kunne dele ;)

Klokka er enkel i bruk og man lærer seg raskt navigasjonen. Knappen til navigeringen er ganske stor og prangende under skjermen. Men fysiske knapper for navigering under en hektisk treningsøkt er veldig kjekt.

Musikk

Klokka heter tross alt TomTom Spark Cardio + Music. Og det med musikk kan være veldig interessant for mange. For med denne klokka kan man slippe unna med å legge igjen mobilen hjemme, men allikevel ha muligheten til å spille av 180 BPM-spillelista di.

Men jeg har stilt meg spørsmålet noen ganger under testingen, har folk så mye digital musikk liggende lagret på maskinen sin lenger egentlig?

Puls på håndleddet

For undertegnede har det vært en stor befrielse å slippe pulsbeltet rundt kroppen, ettersom TomTom-klokka heldigvis kommer med pulsmåling på håndleddet.Jeg måtte riktignok dra frem pulsbeltet en siste gang ettersom jeg ønsket å teste nøyaktigheten på den måleren som sitter rundt håndleddet. Det var ingen høy-nøyaktighetstest, men jeg fikk stort sett de samme målingene på håndleddet og rundt brystet, med noen unntak der brystet fikk litt høyere (2-3 slag) når jeg nærmet meg de høyeste nivåene, og så droppet pulsen i tillegg enda litt lavere enn det håndleddssensoren viste ved roligere perioder. Allikevel var gjennomsnittspulsen etter en 40 minutters tur kun ett slag fra hverandre. 

Konklusjonen min blir derfor at håndleddspulsen er mer enn god nok for folk flest.

Konklusjon

Etter å ha brukt denne klokka i en lengre periode er det enkelt å konkludere med at du får ganske mye funksjonalitet for pengene, i en ganske kjedelig innpakning. Klokka er ikke pen, men den får mye av jobben gjort. Aktivitetsmålingen som er innebygget er kanskje ikke like motiverende fremstilt, og det er en dårlig app, så der scorer fortsatt noen av aktivitetsarmbåndene ganske mye høyere. Til trening derimot er jeg veldig fornøyd. Trådløs musikk via bluetooth er veldig kjekt!

Finner du klokka til en god pris, og er interessert i å slippe mobilen med deg på løpetur, men allikevel ha musikk gjør du et godt kjøp med TomTom Spark Cardio + Music.