hits

august 2014

MOBILDUELLEN: HTC ONE M8 VS LG G3


Dette er duellen mellom skjønnheten og udyret. Designmessig er HTC One M8 overlegen LG G3, men G3 er på sin side utstyrt med de råeste spesifikasjonene jeg har vært borti. Det burde gi grobunn for en durabelig duell. 

Jeg har brukt sommeren på å bytte frem og tilbake mellom de to mobilene, det hele bunner og grunner i at jeg gjerne ville finne ut hvilken (av mine favoritter) er årets Androidmobil.

DESIGN

Det har vært en meget trivelig sommer i lag med begge disse telefonene, men når det kommer til min, meget subjektive, mening så er det helt klart M8en jeg har vært mest interessert i å vise frem, skryte av. Det er fordi den store telefonen er skåret ut fra et enkelt stykke aluminium, noe som gir et lekkert ytre og en stabil byggekvalitet. G3en derimot er mer plastisk i fremtoningen, selv om LG har gjort en god jobb med å imitere en metallbakside, er det ingen tvil når du går den nøyere etter i sømmene. Det gir et pent utseende, men man mister den like eksklusive byggekvaliteten som HTC One M8 har.


Fordelen til LG G3 er at den har låseknappen og volumskifteren på baksiden, sånn at skjermen kan trekkes nesten heeelt ut i kanten, det gir brukeren følelsen av å ha en telefon som nesten bare er skjerm. HTC One er mer røff og større i fremtoningen, med de store kraftige høyttalerne over og under skjermen. Dette gir M8en et mer unikt utseende enn andre telefoner, men det gjør det til en stor mobiltelefon.

Vinner: HTC One M8

Begge telefonene har muligheten til å dobbeltappe på skjermen for å skru den på. LG G3 er hakket mer responsiv. 

SKJERM

Ingenting på en moderne smarttelefon er viktigere enn skjermen. Det har tydeligvis både HTC og LG skjønt. HTC One M8s 1080p-skjerm er rett og slett nydelig! Jeg skriver nydelig med utropstegn bak fordi den virkelig er det. Problemet den får i denne duellen er bare det at G3ens skjerm er uten sidestykke. Måten UHD-skjermen fyller hele fronten med 2540x1440 piksler er rett og slett uslåelig i dagens marked. Innsynvinkelen er nesten komplett, fargene er levende og kontrasten god. 


HTC har den beste skjermen i sollys, men G3 er ikke langt bak.

Vinner: LG G3

MASKINKRAFT

Begge telefonene er utstyrt med den samme Snapdragon 801-prosessoren. Men LG G3 har ikke bare utstyrt telefonen med en heftig skjerm, men du kan også kjøpe en 32GB-lagrings versjon for noen hundrelapper mer, da får du i tillegg 3GB minne. Dette er nesten det eneste punktet som skiller disse to telefonene. Riktig nok har LG G3 et litt større batteri, dessverre er ikke batteriet stort nok til jevne ut det at den fantastiske skjermen drar mye suppe.

Vinner: Uavgjort

BATTERI

Som nevnt over har LG G3 et større batteri enn HTC One M8, 3000 mAh mot 2600 mAh. Men det er ikke ensbetydende med at LG G3 har bedre batterikapasitet. For med LG G3 er jeg nødt til å lade hver kveld, når jeg bruker HTC One M8 derimot, kan jeg på dager med lite bruk droppe ladingen, da den varer 2 dager til ende med middels til lite bruk. 

Det er nok G3s 5.5" superskjerm som må ta mye skylda for batteriforbruket. Men de fleste av oss er vant til å lade hvert døgn uansett. 

Vinner: HTC One M8

DAGLIGDAGS BRUK

Dette er to fullblodshester, helt i det øverste sjiktet av råskap. Da forventer man også at ting går som smurt. Det gjør det i all hovedsak for begge telefoner, men LG G3 har dessverre noen små problemer når du har vært lenge inne i en app og skal tilbake til hjemskjermen. Da hender det nemlig at telefonen er nødt til å tegne opp apper og widgeter på nytt, en hendelse man forventer å slippe å se på. Bort se fra det kjører begge telefoner like raskt og hikkefritt. 

LG G3 har noen smarte løsninger jeg gjerne ser at kommer som standard, du kan lese mer om de her i testen av LG G3, men det er spesielt en ting jeg digger, det er klipp og lim funksjonen der LG takler å kopiere flere ting inn i en "lim-bok", der man siden kan hente tilbake tekst og bilder når man ønsker å lime inn objekter i andre apper. Genialt, LG!

Begge telefonen har inkludert treningsinfo som antall skritt, kalorier forbrent, etc., mens man har telefonen med seg. Det er kjekt, men mitt inntrykk (her mangler skikkelig testing) er at HTC, som har et samarbeid med Fitbit, treffer mye bedre. LG viser flere kilometer og skritt gått enn jeg kan skryte på meg å ha gjennomført.

E-postappene er like gode, det gjelder flere av standardappene, mens LG sin kontakt- og telefonapp er mer oversiktlig enn HTC sin Sense-løsning.

Det er ikke lett å kåre en vinner innen denne kategorien, begge telefonen er det beste man får innen smarttelefoner i dag. Men HTC stikker av med seieren fordi LG har sine problemer med at det "henger litt".

Vinner: HTC One M8


KAMERA

For mange er kamera på telefoner meget viktig. Min personlige mening er at bilder jeg tar med mobiler fra de siste årene er i alle fall mer enn bra nok for Instagram/Snapchat/etc., men med litt mer møysommelig testing kan jeg kan anbefale begge disse kameraene uten problem. 

HTC One M8 har kun 4MP, HTC kaller dem Ultrapixler, men serverer imponerende bilder. Kameraet er utstyrt med to(!) linser som gjør at man kan endre for eksempel fokus etter at bildet er tatt. Man får litt blandede resultater, men det er en artig, og nyttig, gimmick. Kameraet er også overraskende godt i mørke omgivelser.

LGs gimmick er ikke doble linser, men laserfokus. Det innebærer at rører du skjermen for å fokusere tar telefonen et bilde. Det er nemlig laserfokusens ultraraske fokusering som gjør dette mulig. 13MP-skyteren til LG er ikke like god i de mørkeste rommene, men jeg tar jevnt over bedre bilder med denne telefonen.

Vinner: LG G3

SPILLING

Android som plattform bygger seg stadig bedre opp med flere gode, og imponerende spill. Det er derfor nødvendig å nevne at selv om HTC har fabelaktig lyd i Boomsound høytalerne er ikke det nok til å vinne over spillopplevelsen man får på LGs fantastiske skjerm. Alt av store 3D-spill fungerer utmerket på begge telefonene.

Vinner: LG G3

...OG VINNEREN ER

Det er nå dødt løp om man regner hver kategori for seg. Og det er faktisk ikke tilfeldig. For det første er det mye som er likt her, men så har også telefonene noen særegenheter som kan gjøre valget enkelere for deg, om en av dem er spesielt viktig. 

For meg personlig er det designet og bruksopplevelsen som gjør at HTC One M8 går seirende ut. Men for deg kan det vippe andre veien. Uansett, om du velger en av disse to kan du ikke velge feil. De er begge to telefoner i villbassklassen og jeg anbefaler dem begge varmt.

Men HTC er hakket vassere for meg.

TEST: LG G3 - VERDENS BESTE MOBILSKJERM"-For en skjerm!" 

Dette utsagnet er en gjenganger hos de fleste jeg viser telefonen frem til under testperioden. LG G3 er en skikkelig oppfølger til LG G2. Den beholder mye av det samme designet, fortsatt sitter knappene bak, noe som igjen sikrer de syltynne rammene rundt en skjerm som blåser det meste annet av banen.  

 

HVA ER DET? 

LG G3 er oppfølgeren til fjorårets G2. Den koreanske teknologimastodonten har ligget litt bak Apple, Samsung, HTC og andre større mobilprodusenter. Da har de satset på å svare med spesielt et kort: specs! G2 var en av de best utrustede smarttelefonen i fjor, G3 er ikke noe dårligere og er om mulig den heftigst specede mobilen på markedet i 2014.  

 

Det er spesielt skjermen som er noe helt utenom det vanlige. 

 

HVEM ER DEN FOR? 

LG G3 er for de som ikke vil at det spares på noe. Skjermen er helt rå, det er mer enn nok hestekrefter og batteritiden er god. Har du penger og er ute etter den heftigste kraften og skjermen så er LG G3 telefonen for deg. 

 

DESIGN 

Telefonen er preget av skjermen. Den tar all oppmerksomhet når den er skrudd på. Dette er fordi rammen rundt, spesielt på langsidene, er syltynn. Denne designen har LG fått til med å plassere volumknappene og låseknappen på baksiden av den storvokste telefonen. 


Telefonen er laget i plastikk som tydelige skal imitere metallfølelsen og looken til HTC One (M8). Det ser bra ut, men kjennes ut som plastikk. Men byggekvaliteten kjennes god og stødig ut. 

 

På toppen av Android ligger det et lite strøk med LGs egne tilpasninger. Det er duse pastellfarger og et ganske pent skin om du spør undertegnende. Flere gode forbedringer er det også lagt inn som virkelig løfter telefonen i bruk. 

 

I BRUK

LG G3 er et fartsmonster med samme Snapdragon 801-prosessoren som også sitter i HTC One (M8) og Samsung Galaxy S5. G3 kommer i to modeller, 16GB lagring og 2 GB RAM eller 32GB lagring og 3GB RAM. Jeg har testet 2GB RAM-versjonen og den har ikke satt meg noe tilbake bortsett fra en liten læg der hele hjemskjermen må lastes inn på nytt etter å ha vært lenge inne i en app. Det er mulig LG kommer med en oppdatering som fikser dette eller at den versjonen som er utstyrt med 3GB RAM fikser biffen litt bedre. 

 

Skjermen som strekker seg helt ut i kantene er det som får all oppmerksomhet. Det er en nydelig fargerike, lyssterk skjerm med god kontrast. Og så er det oppløsningen da, hele 2560x1440 Quad HD som utgjør 538ppi.  

 

Dette er så vidt jeg har sett (og lest) den råeste skjermen på markedet.  

 

LGs skinAndroid er av den pene, ikke forstyrrende typen. Det er ikke så fryktelig mye bloatware av apper du ikke trenger og endringene som er gjort på utseende og funksjonalitet er for meg forbedringer. Det er et pastellslør på fargene som også går igjen i bakgrunnsbildet som kommer som standard. 

 

Av andre softwareforbedringer er det LGs småprogrammer som kan ligge over andre apper i et lite vindu og fungere som multitasking. Spesielt kjekt er det til apper som meldinger, telefon, kalender og kalkulator. Dessverre fungerer ikke alle apper sånn, men vi kan jo håpe på en oppdatering som endrer dette. Det er også mulig å kjøre to apper samtidig i et delt vindu. 

 

En annen genial sak som LG har fått med er klipp og lim, der man kan lagre flere kopierte elementer som tekst og bilder på et klipp-brett. Dette øker produktiviteten med bruk av tekst og bilder mellom apper på en smarttelefon drastisk. 

 

Når telefonen ligger på et bord kan det være frustrerende å ha på-knappen på baksiden av telefonen, derfor er det befriende at LG har gjort det mulig å vekke G3 med et dobbeltrykk på skjermen. Dette konseptet har de tatt videre med en ny løsning de kaller Knock Code, som er en ny form for sikkerhet. Her er det 4 skjulte ruter på låseskjermen som åpnes med å trykke inn et mønster du bestemmer. Dette fungerer utmerket og føles på mange måter enklere og sikrere enn pin eller mønster som er vanlig i dag. 

 

En lite irritasjonsmoment er forøvrig at oversettelsen av operativsystemet er litt dårlig, for eksempel slik at nedtelling av sekunder ved en nedlastning, som på engelsk blir "3 seconds left", på norsk er oversatt til "3 sekunder venstre". Det kunne dere fiksa bedre LG!

 

KAMERA

Telefon og kontaktappen er oversiktlig og fin, det samme er kameraappen til LG. Bildene som kameraet tar er veldig gode. Som toppmodeller flest har den selvfølgelig et finurlig salgsargument. Der andre har drøssevis med megapiksler eller dobbelt fokus så har LG hentet inspirasjon fra en selvgående støvsuger og lanserer med G3 et kamera med laser fokus. Det betyr at du skal kunne fokuserer lynhurtig og dermed få et raskere kamera. Og det fungerer som bestilt! 

 

Resultatet er gode bilder med lite støy og fine, varme farger. Her er det lite digital komprimering eller "forfriskning" slik at bildene fremstår som naturlige. Selve fotoappen er som fotoapper flest, med noen filtre, mulighet for å ta bilde med både front og bakkamera samtidig og panoramabilder. 

 

Også videoen drar godt nytt av laserfokuset og hjelper resultatet til å bli en stabil videosnutt. 

 

DET GRUNNLEGGENDE 

Nesten som forventet takler LG G3 alt det grunnleggende veldig fint. Her har selvfølgelig toppmodellene vanskeligheter med å skille seg fra hverandre. Men telefonsamtaler er klare og tydelige, for begge parter, nettsurfing og epostlesing er en drøm på den fantastiske skjermen. Når det kommer til musikk er lyden ut er absolutt på par med alle de andre store gutta. 

 

Batteritiden er forholdsvis god, men med et 3000 mAh-batteri hadde jeg håpet på mer enn 30-40% igjen på batteriindikatoren etter en innholdsrik dag. Men her er det nok den fantastiske skjermen som drar sitt av batterikapasiteten. 

 

Heldigivis har LG lært av de andre at ekstrem strømsparingsmodus som i praksis gjør smarttelefonen din til en gigantisk dumtelefon er et godt alternativ når det er langt til nærmeste ladestasjon.  

 

Spilling på den store krispe skjermen er en sann fornøyelse og bør rett og slett oppleves. Det er ingen hakking eller andre svakheter i bildet. 


 

PLUSSER 

+ En helt rå skjerm! 

+ God batteritid 

+ Kameraet gir raske og fine bilder 

+ Veldig god spilltelefon 

+ Pent Androidskin 

+ Fin-fin klipp og lim-funksjon 

 

MINUSER 

- Noe treg opptegning av hjemskjermen når man har vært lenge inne i en app 

- Svak norsk oversettelse

 

BURDE DU KJØPE DEN? 

Definitivt. Har du vurdert LG G3 er det ingenting å vente på. Er du bare i markedet for en ny råflott telefon vil du heller ikke angre på denne herligheten. Prisen er ikke lav, men mange vil likevel oppfatte det som et godt kjøp!