hits

september 2015

Store nyheter fra Sonos

 

I forrige uke fikk jeg ta en sniktitt på Sonos' to store nyheter denne høsten. Ikke nok med at de kommer med helt ny og oppdatert Play:5, som med mer umph enn noen gang virkelig setter sitt preg på et hvert rom. Og for at både denne og Sonos' andre høyttalere skal låte som best, kommer nå versjon 6 av appen med den nyutviklede teknologien; Trueplay!

 Trueplay - riktig lyd for alle rom

Sonos var stolte av å kunne vise frem den største oppgraderingen på appen sin noen sinne. De forteller om en problemstilling de forstår er mer relevant for hver eneste høyttaler de selger, nemlig at de samme høyttalerene settes inn i et uendelig antall forskjellige typer rom. Om høyttaleren står på et kjøkken, i et stort stuerom, i en betongkjeller, på et baderom, i en garasje så ønsker brukeren uansett det best mulige lydbilde. 

Det er her Trueplay kommer inn.

Bak Trueplay ligger det en masse algoritmer som regner ut det beste oppsettet for hver enkelt høyttaler i det rommet den faktisk står i, slik at unødvendig bakgrunnstøy blir fjernet, og lyden blir fintunet til å gjengi musikken på riktigst mulig måte. 

Sonos gjorde et poeng ut av at de ikke legger til eller fjerner elementer fra musikken, men at de fjerner det som oppfattes som støy på grunn av akustikken i rommet.Trueplay kommer kun til iOS-enheter til og begynne med, og grunnen er klar. Det er nemlig mikrofonen i nettbrettet eller telefonen som spiller av hvordan høyttaleren høres ut, så prosesserer appen den informasjonen og sender informasjon til høyttaleren om hvordan den skal fjerne støyen.

Sonos erfarer at det kun er iOS-enhetene som er standardisert nok på mikrofon til at de klarer å lansere den på deres plattform. De legger også til at ca 2 av 3 apper som styrer deres høyttalere er iOS-enheter.

Festlig nok vil Trueplaydansen, bevegelsene man er nødt til å gå rundt i rommet og gjøre under prosessen, antagelig bli opphav til en del komiske Snapchat-videoer.

Trueplay fungerer for Play:1, :3, :5 og subwooferen.Flunkende ny Sonos Play:5 

Det som i dag heter Sonos Play:5 var den første høyttaleren fra amerikanerne. Riktig nok under et annet navn. Dette er Sonos' flaggskipmodell av deres serie med smarte høyttalere. Høyttaleren er konstruert av seks synkroniserte, spesialdesignede elementer, hvor de tre mellom-basselementene produserer jevne mellomtoner og dype, kraftige lave toner, og tre diskanthøyttalere leverer krystallklare høye toner uansett volum. Konfigurasjonen produserer et lydbilde som er mye bredere enn forventet i én enkelt høyttaler, og skaper lyd som fyller rommet med presis separasjon av vokal og instrumenter.

Sonos gjør også et poeng ut av at den nye Play:5 nå fungerer i tre konfigurasjoner basert på hvordan de er plassert. Alene er en Play:5 satt i vannrett orientering som en frittstående høyttaler og gir et bredt og godt lydbilde. Mens den i par kan stå enten vannrett og skape et bredere stereo-lydbilde som virkelig fyller rommet. Står de derimot i par og på høykant gir de den ideelle lydopplevelsen på den perfekte plasseringen. 

En skikkelig egoløsning jeg fikk tyvlytte på. Det ga mersmak!

De nye berøringskontrollene har en intuitiv og enkel funksjon for avspilling, pausing, volumjustering og sporendring. Smarte sensorer gjør at berøringskontrollene responderer i alle retninger, så volum opp-knappen alltid er vendt oppover.

Den helt nye PLAY:5 er tilgjengelig i matt sort og i matt hvit-finish og får en utsalgspris 579 EUR og 4999 NOK. Produktet skal komme i tide til å ha mulighet for å havne under ett og annet juletre senere i år.

Apple TV bør bli årets julegave


Apple har nettopp rundet av høstens storlansering. Vi fikk se en ny større iPad, litt nytt om Apple Watch, nye iPhone 6s og 6s Plus, men det meste av dette kan oppsumeres med følgende tweet:

 Endelig satser Apple på stua di

Det jeg bet meg mest merke i under den to timer lange sesjonen var en meget etterlengtet oppgradering av Apple TV. Mange har forsøkt å forestille seg hvordan Apple skulle ta dette videre fra det de selv har kalt en hobby. Det ble ikke et griselekkert 4K-display, men det ble en kraftig oppgradert, noe forstørret, boks du setter ved siden av TVen du allerede har.

Nå dreies Apple TV mer mot iOS, som vi kjenner fra iPhone og iPad, med egen AppStore som skal være enkel for utviklerne å portere sine allerede utviklede iPhone og iPad-apps til. Dette sammen med de enkle "smart-tv funksjonene" som dagens Apple TV, er grunnlag for å virkelig skape dynamitt i stua.

Apple skrøt av at fremtiden innen TV er; apps. Yes, tenkte jeg. For med Apples, ofte, intuitive brukergrensesnitt og massive utvilkermiljø kan vi nå vente oss at Appstoren til tvOS blir fylt med gode apps og muligheter som blir enkle å forstå for alle som i dag kun ser på "vanlig" tv i stua si. 

TV som medium er i en rivende utvikling for tiden, mange kutter kabelen og ser kun på tv etter når det passer dem. Her er tjenester som Netflix den store frontfiguren, men mange, meg selv inkludert, favner nå om et stort knippe on-demand tjenester for å fylle skjermen i stua med innhold. 

Linære tv-sendinger som følger programguiden på siste side i avisa er nok langt fra døende, men demoen som MLBtv (amerikansk baseball-kanal) viste med nye Apple TV, der man tar direktesendt sport og tilbyr fyldig ekstrainformasjon som et tillegg, er veldig spennende. Den klassiske tippekampen med plingfest er forhåpentligvis snart i ferd med å gå gjennom et generasjonsskifte med statistikk fra leverandører som Opta og livebilder fra andre kamper. 

Dette ønskes hjertelig velkommen fra stua mi!

Smart ny fjernkontroll og Siri på plass 

Det er over 8 år siden Apple TV kom, det er 3 år siden siste versjon ble tilgjengeligjort, og siden har mange mast om apper, og nesten enda flere om Siri. Nå er'a på plass sammen med en smart ny fjernkontroll. Er det en ting Apple kan, så er det brukervennlighet og med den nye touchflaten øverst på fjernkontrollen er det mange som vil kjenne seg igjen. 

Vi får håpe Siri, som kommer i norsk versjon på iPhone i høst, også vil kunne forstå seg på oss her i nord på Apple TV når den ankommer. 

Gamebreakeren kan være couch gaming

Mange savner tiden med lokale fighter på tv, med lillebror eller vennina, der man intenst sitter ytterst på sofaen med hver sin spillkontroll. Akkurat den nostalgien bør være grunn nok for at Apple TV finnes under mang et juletre når 24. desember kommer. For Apple hadde et tydelig fokus på spilling og ikke minst multiplayer når de viste frem noen av de første spillene som vil være tilgjengelig ved lansering.

Og selv om du kan spille med fjernkontrollen, føler Apple seg sikre på at det finnes nok iPhones, iPod touch og iPads der ute til at man alltid har nok kontroller til å hente frem magien som mange savner fra tiden med Mario Kart på Nintendo 64. 

På tide at vi får apps på Apple TV? Falt du for Apple TV? Blir det heller en iPad Pro?

Lik Teknolicious på Facebook