hits

oktober 2013

Fet reklame for fet bil med fet teknologi

Reklamen over er for den nye Audi A3 Sportsedan. Dette er sedanversjonen av Audis voldsomt populære A3-serie. Jeg digger hvordan tyskerne fremstiller bilen i reklamen, selvsagt skader det ikke å ha med franskmenna i Daft Punk heller. audi a3 sportlimousine Jeg synes designet er barskt og med en tøff linje. Men det er på innsiden at jeg lar meg friste. a3 sportlimousine innsidenAudi har utstyrt bilen med adaptiv cruise control med bremseassistent. Navigasjonen kommer med Google Earth og Google Street View. Og for å gi infotainmentpakka litt skikkelig børst er bilen utstyrt med 14 Bang & Olufsen-høytalere. Audi har ikke tenkt å sitte på gjerdet og la Tesla være de eneste innovatørene. Jeg lar meg friste voldsomt av A3 Sportsedan Bilen kommer på markedet med forskjellige modeller i løpet av denne høsten.

PNY Fancy 2600 - liten og kjekk ekstraboost til mobilen

Jeg tror ikke jeg trenger å bruke mye plass i denne innledningen for hvorfor mange kunne trengt et ekstrabatteri til mobilen. De glade dager med dumtelefonene som holdt i dagesvis er over. I bytte mot mobiler som gir oss store flotte skjermer og helt unike opplevelser igjennom å være små supermaskiner får vi batterier som for de aller fleste kun holder én dag.

Og ikke alltid det en gang.

PNY Fancy 2600

PNY er et amerikansk firma som har spesialisert seg på tilbehør til mobil, minnekort, grafikkkort og SSDer. Fancy 2600 er en del av amerikanernes nye serie ekstrabatterier til mobil/nettbrett og andre dingser som lar seg lade igjennom USB. 

Fancy 2600 er utstryt med et 2600 mAh batteri, storebror Fancy 5200 har, som du kanskje skjønner, 5200 mAh.

Designet på Fancy 2600 er absolutt ikke dårlig. Batteripakken ser ut som en litt forvokst leppestift i hvit plastikk. På toppen er det en vanlig USB-inngang og en inngang for micro-USB. Det følger med en matchende hvit kabel som har vanlig USB i den ene enden og micro-USB i den andre. Den kabelen er alt du trenger.

For skal du lade batteripakken setter du USB-enden i veggen via en vanlig vegglader for USB eller inn i en PC, micro-USB enden setter du i Fancy 2600. Skal du lade mobilen snur du bare ledningen og kobler micro-USB enden i telefonen og den andre enden i batteripakken.

Det er også en LED-diode som indikerer hvor mye juice du har igjen.

Sjekk designet i denne videoen fra PNY:

D9soUrQQPu4

2600 mAh betyr ikke fulladet mobil 

Nå her jeg ikke gjort grundig forskning på emnet, men en batteripakke som har 2600 mAh burde vel egentlig tilsies å kunne lade en mobil med 2600 mAh eller mindre batteri helt opp. Det er dessverre ikke tilfelle med dette produktet. Etter 3 tester på en Sony Xperia Z, som har 2333 mAh har jeg kun gått fra 0% til 47%, 50% og 51%. Riktignok har jeg skrudd på mobilen ved oppladningen igjen, men det burde uansett bli langt bedre resultat enn kun halvladet.

Kjekk å ha 

Fancy 2600 er en kjekk liten sak. Den er så nett og liten at den er verdt å ta med seg, samtidig som jeg da kan forvente å ha 150% batteri når jeg forlater laderen hjemme og drar ut på tur med både batteripakken og mobilen.

Fancy 2600 er finne i norske nettbutikker for rundt 200-lappen, se oppdatert priser her hos Kelkoo, og er et godt kjøp for de som sliter med for lite batteri på mobilen.

Sony Xperia Z1

Som teknologiblogger ender man etterhvert opp med å teste en rekke smarttelefoner. Den beste jeg har hatt i bruk i 2013 er Sony Xperia Z. Men i høst har evolusjons realitet innhentet min 2013-favoritt, for Sony har bragt storebroren til verden i form av Xperia Z1. Dette monsteret av en mobil har alt lillebror kunne by på, bare bedre.

La meg liste det opp for deg:

  • Vanntettheten, misforstå meg rett, de er like vanntette, men Z1 er smartere bygd slik at men slipper å åpne en litt kinkig luke for å for eksempel nå frem til hodetelefoninngangen.
  • Kameraet, på Z1 får man kanskje Androids beste utfordrer til Nokias hinsides Lumia 102o. Sony har matet Xperia Z1 med et kamera med over 20MP.
  • Enda råere skjerm, 5-tommern har TRILUMINOS-teknologi som gir bedre fargegjengivelse og et skarpere mer levende bilde.

sony xperia z1

Etter at Sony kvittet seg med Ericsson navnet har de tatt taktisk gode grep som har gjort at man har brukt mer av Sonys usedvanlig brede erfaring i så mange spektre av den teknologiske verden og brukt denne kunnskapen når man har bygd telefoner. Skal du kjøpe en toppmodell i høst vil aldri i livet Sony Xperia Z1 skuffe deg. Du får den for eksempel hos MPX.no i sort, hvit og lilla.

Alt om Windows 8.1 oppdateringen


"Mange endringer små, danner stor oppdatering"

Windows 8.1 er tilgjengleig fra og med i dag, 17. oktober. Teknolicious har sett på de viktigste oppdateringen og når du har lest denne artikkelen er det klart at summen av alle disse relativt små endringene vil gjøre det verdt å foreta en oppdatering. 

Oppdateringen blir å finne i Windows Store fra kl 13 norsk tid 17. oktober.

Startknappen


Windows 8.1 har selvsagt ikke glemt den ene endringen som har satt sinne i kok hos mang en Windows 8-fersking det siste året. Startknappen er tilbake. Dessverre er den ikke like anvendelig som mange nok skulle ønske seg. Trykker du på den tar den deg til startmenyen der du finner alle flisene dine. Men et høyreklikk på startknappen vil for eksempel la deg skru av maskinen, ta deg til kontrollpanel eller oppgavebehandling.

Dessverre ikke fullt ut den løsningen mange har ønsket seg, men kanskje nok?

Forbedret låseskjerm


Det som riktignok møter deg først i Windows 8.1 er den forbedrede låseskjermen. Man kan nå konfigurere Windows 8.1 til å lage et slideshow av bildene som du har på PCen, i Skydrive eller som du har tatt med din Windows Phone 8 telefon.

Det vil også bli mulig å svare Skypesamtaler dirkete fra låseskjermen eller velge å åpne rett i kameraappen.

Mer personlig tilpassning av designet


Andre designmessige nyvinniger er at man kan sette samme bakgrunn på startmenyen som på skrivebordet. Det kan fort gjøre det litt mindre voldsomt å hoppe inn blant alle flisene.

Microsoft ønsker nok at brukerne skal kjøpe ideen med flisene i Modern UI. De har derfor forbedret disse en god del til 8.1 oppdateringen. Man kan endre til enda flere forskjellig størrelser og det vil også bli mulig for utviklerne å vise frem mer interessant informasjon på appens "Live Tile". For kalenderen betyr det for eksempel at den viser dagens avtaler på selve flisen, dermed trenger du ikke gå inn i kalenderappen for en rask oversikt. 

Værappen er også et eksempel, der vil man kunne se været i 3 byer samtidig, samt et 3-dagers varsel. 

Hopp over flisene

En annen sak mange motstandere av fliser, startmeny og Modern UI vil like er muligheten til å kjøre oppstart rett til skrivebordet. Fester du dine mest brukte programmer til taskbaren vil du minimere bruken av startmenyen til det minimale.

Men med de forbedrede flisene er det kanskje på tide å omfavne nyvinningene i Windows 8? 

Windows Store oppdateres


Designet er kraftig forbedret, spesielt fra en utviklers standpunkt da applikasjonene vises på en bedre måte samt at de vil oppdateres automatisk. På den måten trenger ikke utvikleren være redd for at for mange brukere fortsatt er på gamle versjoner av appen.

Også andre innebygde apper som Mail, Fresh Paint og Bilder vil få en etterlengtet overhaling.


Bing er king

Den største enestående oppdateringen er Søk.

Nå vil man kunne søke uavhenging om man er i skrivebordsmodus eller i en app, du vil uansett søke på tvers av filer på Pcen, apper, eller informasjon på nettet. Først vil man se apper, så filer, musikk og informasjon på nettet.


Det som er spennende er at Microsoft tar i bruk sin egen søkemotor Bing på en helt spesiell måte. Søker man for eksmepl på en kjendis som Bill gates vil tilgjengelig informasjon om han preseneres i et lekkert oppsett som de kaller Bing Hero. Klikker du på informasjon som kommer fra Wikipedia sendes du direkte til Wikipedia-appen og ikke til nettleseren din.

Søker du på en film vil man få mulighet til å se trailer til filmen, eventuelt åpne filmen rett i Netflix. Det samme gjelder musikk som kan avspilles i Xbox Music med ett klikk.

SkyDrive blir din venn

SkyDrive, Microsofts egen nettskyløsning blir bakt enda dypere inn i systemet og virker som en miks mellom Dropbox og iCloud. Automatisk back-up av innstillinger, filer, applikasjoner og oppsett vil gjøre det adskillig mindere smertefullt å oppgradere til ny PC eller bruke flere PCer med én bruker. Alt synkroniseres automatisk.

SkyDrive ligger automatisk installert i Windows 8.1. Alle filene du har der vil ikke automatisk lastes ned som hele filer på PCen din, men en liten fil som skal speile den egentlige filen vil ligge på PCen og resten lasteskun ned så fort du ønsker å åpne den. Man kan sette filer/mapper til å kontinuerlig være tilgjengelig offline om det er ønskelig.

Gratis for Windows 8, verdt pengene for alle andre

Etter å ha brukt Windows 8 et år så kan jeg med hånda på hjertet si at overgangen er verdt det. Ja, det kan være litt klønete med den startmenyen på en stasjonær PC, men det er mer som er bra enn de små irritasjonsmomentene man møter den første tiden med Windows 8. 

Har du Windows 8 er oppgraderingen til Windows 8.1 gratis. Du skal finne oppdateringen i Windows Store.

Har du et tiidligere operativsystem må du ut med kr 939,- for en oppdatering som vil blåse nytt liv i PCen din. Kjøp her.

Rykteflommen: Hva vi vet om nye iPad 5 og iPad Mini 2


Dette er den offisielle invitasjon som er sendt ut til pressen før høstens andre store Appleevent. Vi har allerede sett iPhone 5s og 5c. 22. oktober er det endelig dags for oppdatering av iPadene. Teknolicious har støvsugd nettet for de mest sannsynlige ryktene og samlet de her for deg.

Og orker du lese deg igjennom alt, finner du nederst i saken, min egen tolkning av teksten "We still have at lot to cover."

Les også ryktene rundt Google Nexus 5 og Android 4.4 KitKat
iPad Mini 2 med Retina skjerm

Wall Street Journal meldte allerede i august at neste iPad Mini får det Apple kaller Retina skjerm. Altså såpass høyoppløst skjerm at du ikke klarer å se hver enkelt piksel på normal avstand. Det er forventet at iPad Mini beholder samme form og størrelse som originalen, men at skjermen ender opp med en oppløsning på 2048 x 1536. WSJ er stort sett alltid på rett spor når de kommer med sine antagelser før Applelanseringene, men du trenger ikke være formann i Mensa for å skjønne at dette er et naturlig steg for Apple.

Tilbud og etterspørsel

Dessverre er det rapporter som tilsier at Apple sliter med leveransen på slike skjermer (som ironisk nok Samsung produserer for dem) og at Apple kan slite med å møte etterspørrselen melder The Verge. Nå liker riktignok Apple å holde litt igjen på leveransen for å skape blest rundt produktene, men disse rapportene vitner om at Apple kan gå på et smell i den kommende julehandelen. Vi får håpe de ikke glemmer oss her på berget helt og at vi også kan ønske oss iPad Mini 2 til jul.

Noen rykter strekker det så langt som at minien med Retina skjerm ikke blir tilgjengelig før på nyåret. Om det er tilfelle vil vi mest sannsynlig ikke få denne presentert av Tim Cook i neste uke.

- Ikke gullfarget

Designmessig vil formen beholdes, men fargevalget skal etter sigende følge iPhonesegmentet og man får iPad Mini i Space Gray og sølv. En gullversjon slik vi så på iPhone 5s er derimot lite trolig da Apple sliter med å møte etterspørselen på iPhoner i den fargen på grunn av materialmangel.

Heftig 64-bit chip

På innsiden meldes det fra Macrumours at iPadene som lanseres 22.oktober vil få en nettbrett-versjon av 64-bit prosessoren A7 som er å finne i iPhone 5s. Macrumours mener navnet på denne chippen er A7X. Dette vil bli en kraftig oppgradering for iPad Mini i forhold til dagens modell.

Kan det være fare for den gode prisen som iPad Mini har ligget på? Nå som vi får Retina skjerm og A7X-prosessor. 

iPad 5


Vi har faktisk kommet til iPad 5, selv om 4'ern kan ha gått mange hus forbi. Det betyr ikke at du ikke skal bry deg. Mange lar seg frist av 7.9 tommern til iPad Mini, men med forventet slanking av både bredde og tykkelse på iPad 5 kan den fort bli det beste valget igjen.

Stjeler lillebrors design

Det har seg nemlig sånn at alle rykter, twitterhvisk og røyksignaler melder det samme; "iPad 5 får samme design som iPad Mini". Sonny Dickson er en mann som er nødt ligge med en Apple designer, for det er ikke første gang han har skaffet tidlige bilder av kommende Apple-produkter. Og igjen er han alles kilde til de første virkelig gode bildene av iPad 5. Og der kommer det tydelig frem at alle har hatt rett. iPad 5 stjeler designet til sin lillebror.

Det nye designet gjør iPad 5 15mm smalere og 2mm tynnere. 2mm tynnere er faktisk så mye som 20% slankere enn dagens modell.

Samme skjerm som 3'ern

Det er ingenting som tyder på at Apple går vekk fra retinaskjermen som ble introdusert med iPad 3. Det vil bety samme gamle 2048 x 1536 oppløsning. Å endre på denne ville skapt mye ekstraarbeid for app-utviklere og skjermen er fortsatt en av markedets beste for nettbrett. Selv om Nexus 10 og andre begynner å yppe seg.

Videre er det også naturlig å tro at også iPad 5 får A7X'en som prossesor.

TouchID 

Det er først i dag at bilder av noe som ser ut som en iPad 5 med fingerprintleseren TouchID har begynt å sirkulere webben. 9to5 Mac har plukket opp dette uklare bildet fra kinesiske ctechcn.com. Det hevdes at det viser det som man nesten kan forvente seg. Nemlig at også iPaddene blir utstyrt med TouchID. Teknolicious antar dette vil gjelde for iPad Mini også.Tastatur i coveret!?

Jeg runder av med å tolke invitasjonen. "We still have a lot to cover" lyder taglinen. Man kan ikke alltid legge for mye i en slik tekst, men kan "cover" henvise til at Apple kommer til å slippe en kopi av Microsoft tocuhcover? Eget tastatur til iPaden er noe andre aktører har gjort seg rike på, kanskje vil Apple inn på det markedet for å sikre seg gode marginer på tilbehør, nå som priskrigen på gode nettbrett er beinhard!?

Ironien skal selvsagt hadet til at 22. oktober er dagen Surface 2 kommer for salg for første gang.

Kilder: The Verge, Macrumours, Sonny Dickson, Wall Street Journal, 9to5Mac

Rykteflommen: Google Nexus 5 og Android 4.4 KitKat


Google har ikke klart å legge fullstendig lokk på detaljene rundt den nye Google Nexus 5. Kanskje vil de ikke det heller, for da skriver ikke teknobloggere som meg noen ting som helst. Et par dårlige bilder av en LG-produsert, Nexus-brandet telefon har dukket opp og de skaper akkurat nok blest til at gadgetelskere verden over venter spent. Teknolicious oppsumerer de ryktene som virker mest trolig.

Forventet dato for lansering er 15. oktober i følge CNET UK. Dog begynner det bli sent for Google å sende ut invitasjoner nå. Kan de droppe en tradisjonell pressekonferanse for lanseringen?

Oppdatering! Nå har det dukket opp en video på youtube med ikke mindre enn 7 minutter av noes om angivelig er Nexus 5!

Skjerm

The Verge kan melde at skjermen er forventet å bli 5 tommer med 1080p oppløsning. Dette er basert på målinger gjort hos FCC, amerikanernes godkjenningsorgan. Dette er også i tråd med at Nexus 5 er forventet å bli en tett knyttet bror til LGs eget flaggskip G2. G2s skjerm er blandt de beste og i Amobils test som nylig ble lansert trekkes skjermen frem som knallgod: "Full-HD-skjermen er sylskarp og har gode farger og lysstyrke."  Det er selvsagt lov å håpe at Nexus 5 låner skjermteknologien til LG G2.


Maskinvare

Det meste tyder på at maskinvaren kommer til å være state-of-the-art. TechChrunch hevder å vite at vi kan forvente oss Snapdragon 800 2.3 GHz 4-kjernes prosessor og et 2300mAH batteri. 2GB RAM er også på plass.

Nexus 4s store mangel er 4G-tilkobling (LTE). Heldigvis skal det være på plass i Nexus 5. Det samme med trådløs lading og NFC.

Når det kommer til kameraet så ser det ut som bildene viser den samme store linsen man finner på det nye Nexus 7 nettbrettet. Men det er likevel ventet at det ikke nødvendig betyr at det er fryktelig bra. Ryktene tilsier 8MP bak og 1.2MP foran.

Pris

Et sted må man jo kutte kostnadene, for om Nexus 5 skal selges like billig som tidligere Nexus-telefoner må man kanskje sette inn et middelmådig kamera og et batteri som neppe varer my lengre enn en dag. Det er forventet at prislappen starter på $299 "over dammen". Det er så lite som kr 1800 med dagens dollarkurs. Likevel er nok en pris rundt 4000 mer realistisk i Norge. Det var der Nexus 4 startet.

Nexus 4 er forøvrig fortsatt tilgjengelig i Norge. I skrivende stund selger MPX den for kr 2795,-. Det regner jeg som beste kjøp av en smarttelefon per i dag.

Android 4.4 KitKat


En av grunnen til at Nexus 4 fortsatt er et meget godt kjøp, spesielt til den prisen, er at den vil være den første mobilen som får oppdateringen til Android 4.4. Det gjelder mest sannsynlig også når Android 5 en gang kommer, mest sannsynlig neste år.

Det var lenge ventet og nesten bekreftet fra Googles hold at Android 4.4 skulle hete Key Lime Pie for å forsette trenden med godisnavn på Androidversjonene. Men så viser det seg at Key Lime Pie er for lite kjent jo lengre vekk fra opphavsstedet Key West, Florida man kommer.

I stedet klarte man å dra i land en samarbeidsavtale med Nestle og vips så har vi en Androidversjon oppkalt etter den dårlige Kvikk Lunsj rip-offen KitKat

Om lekasjene rundt Nexus 5 har vært mange er det mottsatte tilfelle for Android KitKat. Google selv har ikke sagt stort annet enn at Andoird 4.4 skal skape en fantastisk Androidopplevelse som er tilgjengelig for alle. Ikke lett å tolke hva det skal bety, kanskje ønsker Google at Android enklere skal bli tilgjengelig på andre tekniske duppeditter enn bare telefoner, som for eksempel TVer, smartklokker, hvitevarer og spillkonsoler. Eller så er det hint om at det skal bli enklere å oppdatere eldre telefoner.

Så lite vet vi om Android 4.4 at det eneste man kan støtte seg til er noen lekkede bilder av systemet. Under er noen av de Teknolicious har funnet rundt om på nettet.

Ny applikasjonsviser som ser ut til å sveve over bakgrunnsbildet (Bilde: TottuAndroid)

Ny design på telefonapplikasjonen (Bilde 9to5google)


Kilder: CNET UK, TechCrunch, The Verge, Amobil