hits

november 2015

Bosch Syneon lærer deg å spare energien til de rette tidspunktene

Sponset innlegg

Bosch sine nye driller kommer med deres nye Syneon chip som skal gi smart styring av effektforholdet mellom batteriforbruk og energibehov i hver enkelt jobb. Chipen forhindrer overoppheting selv ved de tyngste jobbene. Det bevarer verktøyet ditt slik at levetiden blir forlenget. Attpåtil fungerer Syneon chipen slik at den sparer batteriet som gjør du neppe trenger å lade like ofte som før.

Med den nye serien fra Bosch bør du altså kunne ha energien igjen til de rette tidspunktene ;)Sponset innlegg

Hvorfor velger ikke flere Sony Xperia?

Jeg har nå hatt Sony Xperia Z5 i bruk i noen uker. Telefonen er nydelig å se på, har alt av finesser du venter av toppmodell i 2015, og kan i tillegg skilte med to skikkelige ess i ermet.

Hvorfor er det da ikke flere som velger Sony utsøkte telefoner?

Siden første havldel av 2013 når Sony Xperia Z kom på markedet har Sony holdt tempoet oppe med oppdateringer, ny toppmodell hvert halvår. Det har gjort at de kan gjøre små forbedringer hver gang og med Sony Xperia Z5, som faktisk har samme prosessor som forrige toppmodell Xperia Z3+, har de kommet adskillig nærmere smarttelefonens Nirvana.

Jeg vet det blir pompøst, men Z5 er en nydelig telefon, som jeg ikke forstår at ikke flere kjøper. Mulig det faktisk er en del salg, men mitt inntrykk er av det motsatte.   

Design

Det var deilig å se designet på Xperia Z5. Dette er en stor forbedring fra Z3 og Z3+ som begynt å se litt gammeldagse ut. Z5 har fått en matt bakside, men beholder fortsatt det meget firkantede preget, som har vårt kjennetegnet på Sonys Omnibalance designspråk. Det er mulig det er en del olabukser der ute som ikke bare har snusboksmerker på lommene, for hjørnene på Xperiatelefonene setter tydelige spor etter seg. 

Så er du advart.

Med i designet er en ny powerknapp som også inneholder en fingeravtrykkleser. Det er bra å se Sony henger seg på trenden, og jeg må si at den fungerer overraskende godt. For en som vet hvor god iPhone sin er, står ikke Sony noe tilbake. Plasseringen på siden er også smart, men du bør være glad i å bruke telefonen med høyre hånd.

Kamera

Sony går hardt ut og hevder å være herre over markedets beste smarttelefonkamera. Da må det en mye dypere analyse til enn det jeg har gjort. Men at kameraet er godt er det ingen tvil om. Sony har hevet megapikslene til 23 og skryter av et kamera som er kjappere enn noe annet der ute. Og det er ikke bare PR-piss, for kameraet er lynkjapt til å autofokusere og det er en fryd å ta bilder med det.

Sony er jo allerede storprodusenter innen fotografi og det tjener Xperia Z5 mye på. Den raske autofokusen og brukervennlighten gjør det til en smal sak å ta lekre bilder, enten de skal ut på Instagram eller kun vises i noen sekunder på Snap-storyen din.

To ess i ermet 

Et tilbakevendende tema for min del under testingen er at telefonen leverer såpass godt som den gjør, skjermen er nydelig selv om den "bare" har 1080p oppløsning, batteritiden er helt på høyde med alt annet og med Stamina-mode varer den faktisk i et par dager under normal bruk. Android er Android, selv om Sonys software begynner å se litt utdatert ut. Det blir spennende å se hva Marshmallow kan by på. Oppdateringen bør være rett rundt hjørnet.

Dermed er grunnlaget for en god telefon til de grader på plass, og i tillegg er den vanntett. Det er det ingen av de andre toppmodellene som kan skilte med lenger. Sony anbefaler ikke å ta den med på svømmetur, men du er glad den dagen din splitter nye mobil ligger på bardisken og kompisen din, som har fått i seg litt for mye, velter tre øl utover alt og alle.

 

I tillegg har Sony siden et par telefoner tilbake i serien også støttet fjernspilling av PS4 på telefonen. Og undertegnede har kost seg massivt med spilling. Muligens er det jentekveld i stua og soverommet er eneste redning. Da er det helt nydelig å kunne spille noen matcher FIFA på senga. 

Undertegnede kunne heller ikke dy seg fra å teste spilling i badekaret. Telefonen er jo vanntett, så det gikk helt smurt og bekymringsfritt.

Opplevelsen av PS4 på telefonskjermen er faktisk helt strålende, det er ingen lag og bilde ser lekkert ut. Dessverre kan man bare spille om telefonen er koblet til samme nett som PS4, men jeg håper vi ikke er langt unna fjernstreaming av spill.

Du angrer ikke på Xperia Z5

Fasit etter noen uker med Xperia Z5 er at telefonen er det rette valget for flere enn man skulle tro. Den er en genial treningspartner på våte høstdager, den tar lekre bilder og lever ellers helt opp til all annen konkurranse der ute. 

Det er så enkelt som at du angrer ikke om du kjøper Xperia Z5. 

Acer Revo One testet for stua di


Jeg har hevdet hardnakket i mange år at en PC koblet rett i TVen i stua, med et trådløst tastatur og mus som ligger på sofabordet er veien å gå. Da kan du i grunn kaste alt annet, utenom spillkonsollen, og allikevel gjøre alt fra å sløve bort tiden på Netflix, til å gjøre det jeg gjør akkurat nå, nemlig skrive en blogg. Det har derfor vært en hyggelig opplevelse å oppgradere stua med Acers Revo One den siste tiden.

Denne søte lille saken er myntet på nettopp de som vil ha en Windows 10 maskin med god nok maskinkraft pakket inn i en stuevennlig innpakning. Maskinen kommer i forskjellige vesjoner og priser, som strekker seg fra snaut 3000,- opp mot 7000,-. Jeg har testet en av de bedre utrustede modellene, og dermed i øvre prissjikte, som er utstyrt med:

  • Core i5-5200U 2.20GHz
  • 8GB RAM
  • 64GB SSD + 1TB HDD
  • Intel HD Graphics 5500

Tabellen oversatt til normale termer er en maskin som holder til 95% av de vanligste oppgavene du gjør på en PC, masse lagring og mulighet for opp til to 4K-skjermer samtidig. 

Opptatt av 4K 60Hz? Da må du ikke gå for Acer Revo One, eller noen av de andre konkurrentene som Mac Mini eller Asus VivoPC som alle ikke takler 60Hz. Det er tross alt dobbel datamengde fra 30Hz som virker å være going rate i det kalenderen bytter fra 2015 til 2016.

Maskinen er raskt satt opp. Jeg matet en HDMI-kabel i rumpa på PCen, fant en ledig port på min Samsung 55-tommer 4K-skjerm i stua og satte opp Windows i en fei. Jeg fant gledelig nok, lite bloatware på denne modellen og Windows 10 som operativsystem gjør en utmerket jobb i stua.


Godt design

Designet til Acer Revo er, som nevnt, av det søtere slaget. Den ser ut som en kinensisk kopi av Sonos Play:1, på en positiv måte. Maskinen er av glossy hvit plastikk som er rund i alle kantene. Under er det fire små gummiknotter som gjør anti-skli jobben sin godt. Det er en enkel LED-stripe nederst som viser om maskinen er på, og på toppen finner du fire lys som viser diverse aktivitet i maskinen.

Av tilkoblinger finner vi en SD-port på toppen. Kult design, nesten synd jeg sjeldent bruker SD-kort. På baksiden er det "standardpakka" med 2x 2.0USB, 2x 3.0 USB, HDMI, Ethernet, MiniDP og en 3.5 minijack.

Tanken bak Acer Revo One er nok at den skal stå i stua. Ut av HDMI-porten er det støtte for 4K (mangler jo fortsatt god tilgang på 4K-materiale) og 7.1 surround. Begge deler fungerte fint under test, jeg slet litt med signalet ut av HDMI-porten, men bytte av kabel gjorde susen. 4K 30Hz oppfattes mest hakket i "skrivebordsmiljøet", mens 4K klipp i 30Hz var en strålende opplevelse på TVen.

Med i pakken fulgte også et trådløst tastatur og en mus. Dette byttet jeg raskt ut med mitt eget som er av høyere kvalitet, men for de som ikke har annet så kommer du lang vei med det medfølgende.

Disk nok til pseudo-NAS

Etter oppstart og leking med 4K-bilder og testing av hvor hardt man kunne presse maskinen på hverdagsoppgaver, test ble bestått med glans i hele testperioden, var det på tide å åpne panseret og ta en titt under alle plastikken. Det er nemlig meningen at du skal få enkel tilgang til harddiskene.


Under lokket finner man to 2,5"-krybber som i testmaskinen var fylt med en 1TB disk i den ene og ledig plass i den andre. De andre kompnentene må man ha skreutrekker for å nå frem til, men der finner man systemdisken som er på minimale 64GB (41GB ledig ved oppstart), nettverkskort og minneplasser. Men det er altså lagring som man skal kunne utvide enkelt her. Og jeg må si at dette er en smart og enkel løsning for utvidelse.

Diskene er satt opp med støtte for tre RAID-nivåer; 0,1 og 5.

Med så mye lagringsplassmuligheter er det nesten naturlig å la seg friste av mulighetene for å bruke denne som NAS, selv om et NAS til samme pris vil være det beste valget om det er det som er hovedpoenget.

Acer Revo One er et produkt i en mer og mer trådløs verden. Det er selvsagt støtte for nyeste blåtann og wifi. Erfaringene med begge under testingen er god. Tanken her er jo helt klart at man ikke skal drive med kablet mus og tastatur, så det er viktig at kvaliteten på bluetooth er god, jeg har også hatt et par forskjellige hodesett koblet til over blåtanna med godt hell. 802.11ac-nettverkskortet har også levert så godt som forventet.

Konklusjon

For mange er dette et supert kjøp som en stue-PC, de billigere modellene har dårligere prosessor og lavere minnekapasitet, man må nesten vurdere hvor viktig og hva bruksområdet ditt for maskinen er for hvor mye penger man skal legge i den. For meg har maskinen fungert som hovedmaskin i hjemmet og jeg måtte nok ha hatt den maskinkraften som denne versjonen til 7000,- er utstyrt med.


Jeg liker designet og den enkle tilgangen til diskene. De ukene den har stått ved siden av TVen har jeg ikke hørt om den har vært på eller ei. Det er populært blant andre i husstanden også (forøvrig er designet også godkjent av samme part). 

4K-TVer er overalt om dagen, og når så stor oppløsning får plass i nok stuer vil innhold og bruksområder følge, Acer Revo One er definitivt en maskin som kan være din billett til moroa.

Burde du kjøpe den?

Jeg mener det søte designet og diskkapasiteten er to skikkelig gode grunner for å velge den over mange av NUC-alternativene eller Zotac Zbox. Asus VivoPC er pen på et annet vis, mens Mac Mini er det riktige valget for de som vil ha OS X.

Skal du ha ny stue-PC er Acer Revo One et veldig godt valg og en maskin som anbefales varmt.

Nye Sonos Play:5 er lekker og en skikkelig råtass

Sonos lanserte tidligere i høst nyheten om at de har oppdatert den største og første høyttaleren i deres smart sound system, Play:5. Nå har jeg fått lov til å bruke noen uker sammen med et par av de splitter nye høyttalerne i min egen stue og erfaringen jeg sitter igjen med er en helt ny lydopplevelse.

2015-modellen av Play:5 er tilgjengelig i Norge fra 25. november, med en veiledende pris på 5000,-. Men er du bombesikker på at dette er et kjøp du skal gjennomføre kan de forhåndsbestilles allerede i dag. Det burde passe godt med at du pusser støvet av julespillelista di på Spotify.

Spørsmålet alle potensielle kjøpere må stille seg er om det er verdt å legge de ekstra 2-3000 mer på bordet enn du må for henholdsvis Play:3 og Play:1, som fullender Sonos mulitromsystem om du ser bort i fra Playbaren. Og det er veldig fristende å svare "JA" på det spørsmålet.

 

Sonos Play:5 har fått en total overhaling fra forrige generasjon. Både på innsiden og utsiden. Sonos forteller at de ønsker at sine produkter skal holde i hvert fall 10 år hjemme hos kjøperen. Da er det viktig at designspråket også holder frem i tid. Det tidløse designet på Play:5 fordypes av rene linjer, matt sort eller hvit og et tilnærmet knappeløst uttrykk. På baksiden er den enkel knapp for tilkobling, ellers er det kun kapasitive knapper ved logoen, som gir deg play/pause, volum opp og ned og neste/forrige spor.

Sonos har også lurt inn en 3,5mm minijackport på baksiden som gjør at du kan koble til og spille av ting som ikke en gang Sonosappen klarer å oppdrive.

Fordi man ikke kan ta av fronten slenger jeg med et bilde under, for Sonos er veldig stolte av det de kaller sine beste drivere noen sinne, alt er designet og produsert in-house. Foran de seks elementene, som Sonos hevder har like mye oomph som sub-wooferen de selger sammen med Playbaren, har de en høyttalergrill i plastikk som det er drillet 60 000 hull i. Dette for å både sikre god lyd og gode trådløse nettverksforhold. 

Appleish

Det er generelt mye ved Sonos som gir deg den samme følelsen som man får når man pakker opp et Appleprodukt. Det er gjennomtenkt og eksklusivt. Play:5 kommer i eske der du må skyve to små klaffer til siden, som gjør det lett å løfte av lokket. Neppe viktig. Men veldig elegant. 

Tilkoblingen har blitt enklere enn andre Sonoshøyttalere, nå slipper du å trykke på volum opp og playknappen samtidig, det er i stedet en enkel tilkoblingsknapp på baksiden. Skal du sette opp et stereopar slik jeg har fått teste, ber appen deg trykke i tur og orden på tilkoblingsknappene så lyden kommer ut på riktig kant.

Så enkelt at selv mora di skulle klart det, altså.

Lyden er viktigst

Men så var det lyden da. "Låter det noe fett, a?" spurte en kompis. Han fikk komme på besøk og bedømme selv, og dommer er klar; lyden er rå. Helt rå. Det er ikke sånn at Play:5 er det pureste HiFi-produkt og banker alt annen innen høyttalere til kr 5000,-, men samtidig er lyden så fyldig og mektig at det er vanskelig å ikke la seg imponere. Men det er viktig å påpeke at Sonos og spesielt Play:5 ikke bare er for de som vil ha den mest kjente multiromsløsningen, men også er høyttalere som virkelig leverer. Det låter ordentlig bra, både i tyngre stykker, men også i mer skjøre fremførelser.

Kombinasjonen er derfor en vrien nøtt å bryne seg på for konkurrentene. 

 

Har du i tillegg utstyrt stua med et par Play:5 så kommer lyden i rommet virkelig til sin rett. I stereopar kan du velge om du vil plassere de vannrett med logoen pekende opp. Da vinkles høyttalerene, inne bak de 60 000 hullene, utover slik at stereolyden skal spres ut i rommet.

Men Play:5 byr også på en skikkelig egomode. For om du plasserer de på høykant med logoen pekende inn mot hverandre sentreres lyden inn mot en sweetspot som virkelig blir bombardert med alle godsakene.

Og forskjellen er stor.

Trueplay

Sonos har et siste ess i ermet for å overtale deg om at nettopp deres høyttalere skal passe hjemme hos deg. Nemlig Trueplay. Det er en funksjon som korrigerer hvordan høyttaleren spiller musikken. Den fjerner bakgrunnsstøy og ulyder slik at det er den klareste lyden for nettopp ditt rom som spilles av. Sonos var tydelige på at de ikke korrigerer materialet, men heller hvordan høyttaleren spiller av lyden.Dessverre er Trueplay kun for iPhone/iPad, og man kan jo undres på om man skal stole på en liten dans (se video under) og mikrofonen i mobiltelefonen sin for at man skal få gjengitt den virkelige godlyden. Men jeg har testet med både Play:5 i stua og andre Play:1 med stort hell. Spesielt på baderommet kommer Play:1 mer til sin rett etter en runde med Trueplay.

 

Konklusjon

Denne testen starter med starter med et spørsmål om Play:5 faktisk yter såpass mye bedre enn lillebrødrene Play:3 og Play:1. Det enkle svaret er ja, men det kommer også an på behovet. Bor du på en liten hybel så vil kanskje en Play:1 være nok, mens stua mi, som jeg antar er en gjennomsnitts leilighetsstue, virkelig våknet til liv når jeg fikk inn to Play:5. Såpass at kona ble redd for å få naboklager.

Det aller meste med Play:5 imponerer, den er stilren og godt bygd. Både kraftig i fremførelsen og i lyden ut, men også plasseringsvennlig. Lyden er knallgod, punktum. Sonosappen har fortsatt masse forbedringspotensiale, og 5000,- er ikke billig for en enkeltstående høyttaler. Allikevel vil jeg driste meg til å påstå at ytterst få vil angre på et eventuelt kjøp.