hits

desember 2013

Er du klar for å bli kabelkutter?


Er du lei av å ha 20 kanaler du ikke bryr deg om for hver kanal du faktisk bruker? Blir det for mye tiltaksløs zapping foran idiotboksen? Ønsker du å være en pioner på TV-fronten?

 

Hvis dette er spørsmål du svarer "Ja!" på så kan det være at det vokser en liten kabelkutter i magen på deg.

 

Tre inn i rekken som Kabelkutter

Kabelkuttern er en som ikke binder seg til mulighetene som sin kabelformidler begrenser en til. Kabelkuttern utnytter et stadig bedre nettverk av gode internettlinjer og et hurtig voksende tilbud av TV-innhold direkte fra nettet.

 

Kabelkuttern blir en mer effektiv TV-seer. Ta for eksempel en times episode av din favorittserie på TV2. Ser du den på nettet kan du enkelt enten zappe igjennom reklamen, eller i mange tilfeller finne reklamefrie tilganger som Netflix, etc. Da blir episoden 45 minutter lang og du har spart et kvarter.

 

Borte blir også muligheten for å la seg lure inn i idiotboksens lune zombietilstand. Man slipper å ende opp med å se på Honey Boo Boo på TLC fordi man ikke klarer å gjøre noe mer konstruktivt.

 

Billigere er det også.

 

Lisensen

Jeg gjør meg unna med NRK-lisensen med en gang. Den er ikke nevnt noe videre i regnestykket her, av to grunner. 1. Det er faktisk noe tungvint å kutte den ut. Les mer her. 2. Det er en beskatning, et bidrag til fellesskapet, som gir deg mye gode produksjoner på radio og nett, selv om du kutter NRKs- tradisjonelle TV-sendinger. Men diskuter gjerne meninger/løsninger i kommentarfeltet under.

 

Jeg går også ut i fra at internettilgang er noe alle har, enten de har TV-kanaler eller ei, og dermed ikke påvirker regnestykket.

 

Dagens tradisjonelle tilbud

I dag er det vanlig for norske husholdninger å ha en TV i stua, andre har også TVer på soverommet, på kjøkkenet eller sågar på badet. Man er i de fleste tilfeller prisgitt å ha en dekoder under, eller et kort direkte inn i TVen.

 

Av sin tv-formidler får de fleste en grunnpakke som normalt koster snaut 400,-. Det er liten valgfrihet og man får ofte en haug kanaler som man enten ikke bruker eller som stjeler unødvendig tid. Så på toppen av dette kan man utvide med ekstrapakker som gjerne inneholder kanaler som viser sport og film.

 

Ønsker man flere funksjoner, typ opptak, PVR, etc. må man som oftest betale for en bedre dekoder. Dyre greier de der.

 

Men hva er alternativet?

 

Kabelkutting

Under ser du et tradisjonelt oppsett for en vanlig familie som klarer seg med en gjennomsnittlig grunnpakke av kabeltv, i dette tilfellet fra Canal Digital. Her får du det grunnleggende, NRK, TV2, TV3, TVNorge, etc.

Hvis det er dette du er vant med, så passer det jeg har kalt Kabelkutterns Enkel Pakke. Der er selvsagt NRKs fabelaktige nett-tv gratis, TV2 Sumo Pluss og Netflix. I tillegg har TV3 en del gratis innhold, sammen med mange andre. Jeg har slengt med Spotify og Overplay også. Fortsatt blir det billigere med 367,- i måneden og 4.055,- i året, mot 379,- i måneden og 4.548,- i året.

Spotify kjenner de fleste nå, altså ubegrenset tilgang til det aller meste av musikk. Mer om Overplay lengre ned.

 

Er derimot husholdningen glad i sport og film i tillegg, blir det fort adskillig dyrere. Spesielt for de tradisjonelle kabeltv-pakkene.


Her slenger vi med TV2Sport Premium som i hovedsak gir deg Premier League pluss litt annet snadder. Og Viasat Film/Sport som gir deg mye filmer og sport som Formel 1, NHL, NFL og Champions League. Totalt kr 1.037,- i måneden og svimlende 12.444,- i året.

 

Det er bare det at utvalget blir så mye bedre OG billigere om man går for Kabelkutterns Full Pakke.

 

 I Kabelkutterns Full Pakke får du samme ekstra, altså TV2 Sumo Gull som har all sport, Viaplay som har alt du ønsker fra Viasat sin portefølje, både film, serier og sport, samt HBONordic i tillegg til de tidligere nevnte tjenestene. Og fortsatt er prisforskjellen nesten 200,- billigere i måneden. Supert!

 

Jeg betaler gjerne 844,- i stedet for 1037,-. Det er 3105,- spart i året det!

 

Hvorfor Spotify og Overplay?

Vel, fordi Spotify er litt i samme ånden som disse andre tjenestene, det er den nye vinen innen underholdningsformidling. Og så er det et godt eksempel.

 

Overplay er derimot en liten utgift i måneden som åpner uendelig mange dører ut til verden. Ideen er at du kan (helt lovlig) omgå geo-blockingen til nettsider som BBC iPlayer, Hulu, Netflix i andre land, etc. Spotify og Overplay er de to nettjenestene jeg betaler med det største gliset om munnen hver måned.

 

Les enda mer om Overplay her!


Fordeler - og ulemper for Kabelkuttern

OK, du har sett på prisene jeg har oppgitt som eksempler og tenkt: "Rått, dette er jo helt konge. Kjør på!" Men her kommer noe punkter som du må vurdere før du tar steget, ikke nødvendigvis negative, men de må taes til etterettning:

 

  1. Du trenger en måte å få disse nettjenestene over på TVen på. Selv har jeg gått for liten Mac Mini og er strålende fornøyd med det. Den kicker godt fra seg og fungere som min mest brukte PC i tillegg. Den står der fint under TVen og skjemmer ingen (les: kona).
  2. Hva er din TV-vaner? Er du en Discovery Channel- eller TLC-type så er det ofte noe vanskeligere å få tak i disse kanalene/programmene på nett. Selv om Netflix' katalog virker bunnløs til tider. Det går jo an å prøve seg litt frem en måned og se om man får den "fiksen" man trenger med nettjenestene.
  3. Klarer alle i husholdningen å se på det de ønsker? Dette bør man finne ut av før avgjørelsen taes.

 

Samtidig kan jeg ramse opp de utelukkende fordelene med bli en kabelkutter:

 

  1. Lite, til ingen reklame. Det er rett og slett fantastisk deilig å ikke måtte lide seg igjennom reklame når episodene er på sitt mest spennende
  2. Tiden da alle serier kommer treigt på nett er over. HBO har episoden ute på nett dagen etter TV-sendinga i USA. Netflix lager noen helt supre egne serier som kommer først på streaming, så på TV senere.
  3. On-Demand er fremtiden. Det å kunne se absolutt alt når det passer nettopp deg er et av de tyngste punktene for å hoppe på. Javel, så rakk du ikke første 15 av matchen, nei da er det jo bare å spole tilbake, se hele første omgang og fortsette rett inn i andre. Eller så kan du bare se gårsdagens episode av Broen akkurat når det passer deg.
  4. Tilgjengelig over alt! På mobilen, nettbrettet, hytta, i båten, på dass, you name it! Der du har nett og en av dine dingser har du nå tilgang til alt av innhold du har hjemme i stua.
  5. Og sist, men ikke mist, du velger akkurat hvilke komponenter du har lyst på i din totale pakke. Tjenestene florerer, og du velger bare de du vil ha.

 

Utstyret du trenger

Min anbefaling er en Mac Mini, men andre små PCer passer også bra. For eksempel Acer Revo. Har du en laptop som kan stå i stua kan jo også den som oftest gjøre samme jobben. Men det er noe med det å ha noe stasjonært og klart til enhver tid.

 

Har du flere TVer, kan maskinen i stua fungere som "moderksipet" og så kan man utnytte mediespillerer til å gjøre jobben på de mindre sentrale TVene. Da kan i mange tilfeller en Boxee Box eller en Apple TV gjøre jobben.

 

Er du, eller drømmer du om å bli, en kabelkutter? Kjør diskusjon i kommentarfeltet.

Rykteflommen: Samsung Galaxy S5


Ok, Galaxy S4 var en liten skuffelse. Men i håp om at den var resultatet av et slags mellomår, slik som mange regner iPhone 4s og 5s, så samler jeg her sammen noen av de mer eller mindre ville ryktene rundt Samsung Galaxy S5, som nå for alvor har begynt å florere. Bildene i denne saken er kun konseptbilder fra flinke designere.

Vi tar det like så godt komponent for kompnent.

Skjerm

Et av de heteste, og kanskje mest troverdige ryktene er at skjermen får en oppløsning på 2560x1440 piksler. Det mer sexy navnet på den oppløsningen er 2K HD, eller Quad HD som LG introduserte det som. Fordelt over 5 tommer utgjør 2K HD 587ppi.  Til sammenligning har Galaxy S4 440ppi.

Og så må man i tillegg ikke glemme at mye tyder på at 2014 blir året for kurvede skjermer.

Kropp

Noen av de første ryktene som begynte å versere rundt det neste flaggskipet var at plastic fantastic endelig var på vei ut. Plastikkutformingen av Galaxytelefonene har for mange vært ankepunktet ved dem. Det gir dem rett og slett dårlig kvalitetsfølelse. Men i følge CNet så skal det være bestilt opp 30 millioner metall unibody former til Samsung. 

Hvis vi slenger på en fingeravtrykkleser

Innmat

Grunnen til at ryktene har tatt voldsomt av i det siste er at det hos GFXBench dukket opp en modell med navnet SM-G900S. Den knuste det som var av tester da proseesoren skal være den fire-kjernede Snapdragon 800, klokket til 2.5Ghz. Med seg på laget skal det være 3GB RAM. Det blir fort "mye vil ha mer"-mentalitet for å overgå hverandre. Telefonen i testen var forøvrig utstyrt med Android 4.4 KitKat.

Det luftes derimot en bekymring rundt det at Snapdragon 800 kun er 32-bit utførelse men s hovedkonkurrenten iPhone 5s nylig la lista på 64-bit. Kan Samsung la det gå upåaktet hen?

Kameraet skal, forøvrig, være utstyrt med 16MP. Hvis vi slenger på en fingeravtrykkleser skal vi ha det meste av maskinvaren på plass.

Batteri

Kanskje mitt favorittrykte er det at Samsung visstnok skal finne plass til et batteri med 4000 mAh. Personlig har jeg 2300 mAh i min nåværende telefon, noe som fint holder til en dag, men med 4000 mAh og samme bruksmønster mistenker jeg at vi kanskje kan være på vei mot telefoner som ikke må lades være bidige dag lengre.

Eller er det en ønskedrøm?

Det koster vel litt med alle disse pikslene og superkreftene som ryktene skal ha det til at kommer på plass.

Lansering er ventet å skje om 2 til 3 måneder. Det er noe jeg hadde tatt med store klyper salt, men så veldig langt ut i 2014 skal vi nok ikke før vi vet hvem av disse ryktene som faktisk stemmer.

Lar du deg friste av ryktene og sitter på gjerdet i påvente at Galaxy S5 blir din drømmetelefon?

Kilder: CNet, Techradar

Test: ZTE Nubia Z5


ZTE Nubia Z5 er det billige alibiet i spekteret av toppmodeller. Telefonen går rett i strupen på HTC One, Samsung Galaxy S4 og Sony Xperia Z1. Og det den eventuelt skulle mangle på disse toppmodellen tar den igjen på pris.

Design

Jeg må begynne designavsnittet med eska telefonen kommer i. Det er den flotteste innpakningen jeg har sett (dog ikke mest miljøvennlige). En todelt innpakning der telefonen er i den hvite delen og tilbehøret i form av lader og ørepropper i den gjennomsiktige delen. En liten wow-faktor i det du mottar telefonen.

Om du er en av de som har fått med deg ZTE sine tidligere mobiler er det ikke på grunn av designet. Men med Nubia Z5 er både de tekniske spesifikasjonene og telefonens ytre design jekket opp en god del hakk. Jeg kommer tilbake til innmaten, men utenpå er den, helt subjektivt, på par med S4 og Xperia Z1, men fortsatt ikke like lekker som HTC One.

Baksiden er av en slags matt, myk plastikk som er veldig motakkelig for fettmerker, men som er god å holde i. Kamerahuset stikker litt ut, med en rød ring rundt og gir telefonen et godt design. Jeg liker faktisk baksiden best.

Men det er inntil man skrur på skjermen på andre siden.

Forsiden er kun glass bortsett fra høytalergrillen helt øverst. Rundt glasset er en noe skarp metallramme som gir et kaviltetsinntrykk, men som kan kjennes litt skarp ut, speiselt når man har den inntil øret. Det skal legges til at det er en vanesak som jeg merket mye i starten, men etter noen dagers bruk var det glemt. 

Det er for det meste rette pene linjer på ZTE Nubia Z5, med få brudd. Vi finner kun hodetelefoninngang på toppen, låseknapp på høyresiden og volumbryter på venstreside. Ladeinngangen sitter i bånn.

Skjerm og kamera

Skjermen er telefonens store styrke! Den er helt nydelig å se på og står ikke tilbake for noen skjerm jeg har sett. Under skjermen har ZTE en sirkel og to prikker på hver side som fungerer som touchknapper. Sirkelen i midten gir et telefonens design et lite løft og fungerer på mange måter som knappen på Samsungs Galaxy-serie. Knappen lyser også opp ved ubesvarte anrop eller andre varsler. Fin detalj. Mens de to andre knappene er tilbake og menyknapp.

Tilbake til den fantastiske skjermen, det er Full-HD (1080p) skjerm med en pikseltetthet på 443 ppi. Skjermen er lyssterk, fargene er klare og kontrasten god. Nå er denne telefonen testet senhøstes så den har ikke vært utsatt for mye sollys, men de gangene jeg har testet har den fortsatt vært tydelig å lese på.

ZTE Nubia Z5 er forøvrig en liten 5" mobil, i den grad noen 5-tommer er liten.

Kameraet er på hele 13 MP, noe som kanksje er mer enn gimmick og salgsargument. Hva man skal med fullt så mange megapiksler er ofte et godt spørsmål når man skal ta bilde av kaffen sin til Instagram. Uansett, sensoren er levert av Sony og optikken er levert av Konica-Minolta. Store navn.

På funksjonssiden får man en del muligheter. Det er ansikstsgjenkjenning, HDR-bilder og panoramafunksjon. Det er likevel ett stykke til de villeste kameramobilene, som Lumia 1020 og Glaxa S4 Zoom. Men for å være en "vanlig" telefon er kameraet absolutt godkjent. Det holder i de fleste tilfeller veldig godt som mobilkamera og for de fleste er dette kameraet mer enn godt nok. Faktisk kanskje det beste kameraet man har.

Alt i alt gir kameraet gode bilder og video som fint kan brukes til mer enn Instagram og Facebook.

Gammel Android - flere egne tilpasninger

ZTE har merkelig nok kun utstyrt Nubia Z5 med Android 4.1.2. Det nå en måned siden 4.4 kom på markedet, mens denne telefonen riktignok ble lansert en god del måneder før det, men 4.3, eller i hvert fall 4.2, burde vært på plass nå. Jeg har spurt ZTEs norske pressekontakt om nyere versjoner kommer, men hun kunne ikke bekrefte om dette var på vei.

Kanskje det lave versjonnummeret kommer av at ZTE har jobbet mye med sine enge tilpasninger. For her er det mye som man ikke finner på den rå versjonen av Android. Borte er appskuffen, alle apper legges ut på hjemskjermene, ikke ulikt iOS. Kan virke som ZTE har sett mye mot iOS i sine designvalg, da flere innstillinger ligner mistenkelig.

Heldigvis flyter menyene godt og det er ingen mangler å finne noe sted. Widgets er fortsatt på plass, og selv om Google Nå ikke er et sveip opp eller sveip fra siden unna, finner man den fra Google Søk-baren øverst. 

Telefonen oppleves like kjapp som andre toppmodeller.

Andre fiffige tilpassninger er for eksempel at man kan bare løfte telefonen opp til øret når den ringer så svar du, samme om du har funnet frem til et telefonnummer du vil ringe. Telefonen kan også sette volum på maksimalt når den skjønner at den er i en bukselomme. Kjekke funksjoner spør du meg. 

Liker du ikke oppsettet er det uansett mange spennende launchere, tastaturer, SMS-programmer etc i Google Play som ettehvert har visket ut forskjellene mellom de forskjellig produsentenes egne tilpasninger.

Spesifikasjoner: NFC? :) LTE? :(

Med i esken kommer et NFC-merke. Det er kult synes jeg, da jeg er en liten forkjemper for NFC. Den gir deg muligheten til å enkelt endre diverse innstillinger, altså sette på lydløs, skruv av WiFi, etc. når teleonfen rører borti enten det medfølgende SmartFlagget som ZTE kaller det, eller andre NFC-merker.

NFC er også på plass i de fleste andre store toppmodellene, men det er LTE. Her har ZTE rett og slett gjort seg bort synes jeg. LTE, eller 4G, er på plass flere stder i Norge og man skulle strengt tatt sett for seg at ZTE hadde dette på plass i en ellers veldig god telefon.

De andre viktigste tekniske spesifikasjonene er systembrikken som er den populære Snapdragon S4, den begynner kanksje å bli "forrige generasjons", men sparker fortsatt mer enn godt nok fra seg. Med seg på laget har den 2GB RAM. 

Batteriet er på 2300 mAh og holder en vanlig dags bruk helt greit. Inntil videre må man lade toppmodeller hver dag, batterier skal bli veldig mye bedre før man lar det gå to dager. Det som dessverre trekker ned på Nubia Z5 er at telefonen kommer med 16 GB lagring, som ikke kan utvides med SD-kort. Man er da prigitt at de 10 GB som er igjen når alt er på plass skal holde. Det blir fort trangt om man er glad i litt musikk, spill, etc.

For øvrig er antenna god, aldri noe problem med dekning og samtalekvaliteten er adekvat.

Konklusjon

Pluss:

Veldig god pris

Fantastisk skjerm

NFC

Pent design

Godt kamera

Minus:

Ingen LTE

Gammel Android

Ekstra lagringsplass ikke mulig

For å konkludere er det enkle svaret: "Utrolig mye telefon for pengene". ZTE koster i skrivende stund kr. 3.300 i de fleste norske nettbutikker. For eksempel hos MPX. Men glem ikke at det mangler LTE pluss litt annet. Men kjenner man sitt eget bruksmønster kan man fort få seg en lekker mobil i toppklassen til en mye billigere penge. Til syvende og sist et veldig godt kjøp!

Telenor pusher 4G - det er gode nyheter!

2013-12-02- 17-52-48

 Er du som meg, ordentlig lei av buffring, hakket streams og videoer som ikke laster? Tenkte meg det ja.

Telenor prøver å henge med i svingene når flere og flere nordmenn kaster seg på mobilsurfebølgen og utvider nå sitt 4G-nettverk. De har allerede 95% dekning av landets befolkning på 3G og jobber nå med å utvide 4G mot samme nivå.

Telenors 4G-nett har hastigheter opp mot 40Mbit/s, men har du en 4G-mobil kan nå Telenors 3G levere opp mot 20 Mbit/s under optimale forhold.

I en OL-sesong er det ikke feil å ha med seg hele Norges Aksel Lund Svindal på laget heller. Er du interessert i hva han driver med frem mot Sochi finner du han f.eks på Instagram.

 

 

Meget stilige Libratone Loop

liberatone loop

Liberatone Loop er nok et prov på at danskene kan design. Denne lekre høytaleren tar seg godt ut enten du trenger lyd på soverommet, i studentleiligheten din, på veggen i stua eller om du driver din egen lille hippe cafe.

Du finner Liberatone hos Eplehuset.

Liberatone Loop har et 120W element, og lar du den få jobbe med baksiden mot en vegg kan den bruke passive radiator bass - teknologi som gir kraftfull bass følelse.

Liberatone Loop bruker både DNLA eller AirPlay om du er på iOS/OSX. Men de har også utviklet sin egen teknologi som de kaller Liberatone PlayDirect om du ikke har trådløst nettverk for DLNA eller AirPlay.

Produktplassering