hits

desember 2014

Dette er årets mest piratkopierte TV-serier


Torrentfreak har nylig presentert data på hvilke TV-serier som er mest nedlastet i 2014. Ikke sjokkerende er det Game of Thrones som rager øverst på lista. For andre året på rad. Videre følger The Walking Dead og The Big Bang Theory. De siste 7 er; How I Met Your Mother, Gotham, Arrow, Greys Anatomy, Vikings, Suits, South Park. 

Med unntak av legeserien fra Seattle Grace Hospital er dette typiske gutteserier. Typisk pirater.

Jeg skjønner piratene som har lasta ned seriene godt! For hvordan ellers kan jeg henge med i svingene, diskutere på Twitter eller bevege meg over på nettsider som "hører til" i det store utland? Jeg, og alle andre, vil ikke henge etter. Ikke forstå vitsene og referansene til gårsdagens episode.

Men hvorfor er det da kun 2 serier på den topp-10-lista som er tilgjengelig dagen etter den er sendt på amerikansk TV? I hvert fall så vidt jeg kan se, og da må du ha både HBO Nordic (Game of Thrones) og C More Play (Walking Dead)

"Det du snakker om i morgen" sier TV-Norge. "Det USA prata om i våres" burde det vel vært?

Jeg har tidligere skrevet om hvordan du får sett utenlandske TV-serier med VPN her!

Faksimile fra torrentfreak.com


Fantastiske Game of Thrones rager øverst på lista for tredje året på rad. Seriene er så populær at den omtrent dobler antallet nedlastinger i forhold til The Walking Dead. Over 8 millioner nedlastinger mot 4,2 for zombieserien. 

Det er vanskelig å tolke hvorfor vi ikke finner noen av Netflix sine originale serier her. Man skulle tro det neppe er populæriteten som begrenser den mer lyssky delen av internett. Helt personlige tipper jeg det har å gjøre med at når seriene allikevel slippes fullstendig, og i god kvalitet, samtidig verden over, så er det ikke noe poeng å gjøre seg til kjeltring for å få tilgang. 

Dere kjipe innholdsleverandører der ute, merk dere dette! Er det tilgjengelig lovlig med en gang, ja da velger man lovlige kilder.

Årets julegave? LG G Watch R vs. Sony Smartwatch 3Er det et år som man vil se tilbake på som smartklokkens fødeår er det mange gode argumenter for å notere Smartklokken anno 2014 i historiebøkene. I år har vi fått Pebble Steel, alle variantene av Android Wear-klokker og lanseringen av Apple Watch. De aller fleste er firkantede klokker som på mange måter fremstår som bittesmå mobilskjermer.

Heldigvis skiftes dårlig design ut med bedre for hver modell som slippes. LG, for eksempel, har rukket å slippe hele to stykk de siste månedene, en stygg og firkantet og en mye smekrere sak som Teknolicious nå har hatt rundt håndleddet i et par uker. Motorola 360 satte standarden for runde Android Wear-klokker i sommer og dermed kunne ikke LG være dårligere. 

Er du i det litt mer sporty hjørnet er det Sony Smartwatch 3, denne testens andre deltager, som er riktig for deg.

Spørsmålet jeg stilte meg før jeg startet testingen er om smartklokka kan seile opp som årets julegave?

Svaret på det spørsmålet er todelt.

HVA ER DET?

Både Sony Smartwatch 3 og LG G Watch R er med på å dra Android-leiren inn i smartklokke land for alle første gang. Sony har faktisk litt fartstid i gamet, med to tidligere iterasjoner sin Smartwatch-serie, men med Android Wear installert åpner de seg for en bredere målgruppe. 

Smartklokkene er utstyrt med Googles eget smartklokke-OS, kalt Android Wear. Man er nødt til å være tilkoblet mobilen for at de skal gjøre særlig nytte for seg, bortsett fra at de selvsagt fungerer som klokke til en hver tid.

Med mobilen tilkoblet mottar man varsler, slikt som meldinger, eposter, telefonsamtaler og en forenklet versjon av Google Now. I tillegg fungerer klokkene som skrittellere/aktivitetsmålere og som en forlenget arm av din smarttelefon. Som forøvrig er nødt til å være en Android-telefon.

HVEM ER DEN FOR?

Sony Smartwatch 3

Smartwatch 3 er for den som ikke trenger at smartklokka MÅ være rund, den som er glad i trening og som vurderer prisen.

LG G Watch R

Dette er smartklokka for de som ønsker en mer normal klokkeutforming og som er villig til å betale for det. 

DESIGN

Sony Smartwatch 3

Sonys nyeste smartklokke har et mer sportslig preg enn tidligere. Enn håndfast festklamme som gir kvalitetsfølelse og en rem som gir klokka et utsende som skriker litt treningsutstyr, eller aktivitetsmåler. Allikevel er det sorte utseende på dette testeksemplaret stilig og kunne stått godt til en mørk dress på et julebord nå i desember.

Rundt den lysterke og klare skjermen er det ikke spart på materialmengden sånn at undertegnede mener det kan har blitt litt vel mye bezel som de sier over dammen. Mens det Sony har løst godt er at klokka skråner innover baksiden sånn at den ser tynnere ut enn den faktisk er.

LG G Watch R

LGs runde versjon av G Watch kan minne mye klokketypen G-Shock og i størrelsesorden er det mange med Nixon-klokker som vil kjenne seg igjen. Selve klokkehuset er i et metallmateriale, men flere skuelystne har nevnt at det ser plastikk-aktig ut. Skiva rundt gir klokka et mer klassisk preg og knappen på siden fungerer både som av-og-på-knapp og som et designmessig godt valg.

Det at P-OLED-skjermen er helt rund gjør at klokka blir såpass tykk, men den er overraskende lett. Reima som følger med er sort lær, men kan også byttes ut med hva du skulle ønske av klokkereimer i standardstørrelsen 22mm.

Begge skjermene er meget gode, berøringsfølsomheten er veldig god, og innsynsvinkelen upåklagelig.

Begge klokkene er vanntette, G Watch R ned til en halvmeter, Smartwatch 3 takler trykket på dobbelt så dypt. Poenget er vel at klokkene fint kan brukes i vær og vind, selv i dusjen bør det gå fint, men å legge på svøm kan bli litt i overkant.

I BRUK

Det er to spørsmål som går igjen når jeg gang på gang blir spurt om hva det er for noe.

- Trenger man en sånn, eller?

- Hvor lang batteritid er det?

La oss ta det siste først, batteriet på begge klokkene med helt vanlig bruk (pluss) varer fra nyladet om morgenen en dag til leggetid kvelden etter. Sånn sett har ikke dette blitt noe problem for meg i testperioden da jeg lader telefonen mitt i samme intervall. 

Forøvrig må G Watch R lades i egen ladekrybbe som bruker magnetisk kontakter til å lade. Det fungerer fint men det er selvsagt mer praktisk at Smartwatch 3 lades med vanlig micro-USB som er mer tilgjengelig rundt om. Begge klokkene lader raskt. Ferdig ladet på under to timer.

Det andre spørsmålet er verre. Helt enkelt er jo svaret "Nei". Men det blir ikke riktig å stryke alle over en kam. For det første, vi har mange ting vi egentlig ikke trenger. Rent praktisk sett når vi allikevel har mobilen i lomma trenger man jo ikke en klokke. Uansett hvor smart den er. Men jeg har jo funnet noen morsomme/spennende/praktiske bruksområder jeg kommer til å savne nå som testperioden er over.

Meldinger, anrop, eposter og alle andre varsler som ramler inn på telefonen er faktisk, som oftest, veldig kjekt å få servert på håndleddet. Jeg kan styre Spotify på mobilen rett på klokka, faktisk kan jeg styre Spotify på PCen min når jeg er hjemme på klokka, via mobilen. Det har jeg benyttet meg mye av.

De appene det er mest av for Android Wear er treningsapper, selv bruker jeg Strava og nå også Google Fit som måler mine skritt i løpet av dagen. Nøyaktigheten har jeg ikke testet særlig, men det er diverse sensorer i klokka som selvsagt reagerer på annen aktivitet enn faktisk skritt som registreres som skritt. Men så lenge man er klar over det kan disse dataene faktisk motiverer til mer fysisk aktivitet.

Google Now er litt mer hit 'n miss i Norge inntil videre, men for eksempel navigasjon med bil hjem når arbeidsdagen er slutt, rett på håndleddet, er spennende.

Så spørsmål én er faktisk umulig å svare bastant på. Jeg tror det riktigste svaret er at vi vil se en voldsom utvikling på området i frem mot neste jul, eller jula etter. Men om du er villig til å leve med kun engelsk som input-språk, litt lite apper, det at man må være knyttet til mobilen for fullt utbytte og hyppig lading så er begge disse klokkene utmerkede alternativer.

Pioneerer, early adopters, eller andre fiffige måter å benevne gadgetfreaker som meg (og deg?) vil nok alle sammen sette stor pris på en av disse til jul. Ikke skulle det forundre meg om også far ville blitt bra fornøyd i mange norske hjem også ;)

Hvilken av disse to man skal velge blir en smakssak. Forskjellene er små, bortsett fra designet. LG har slengt med en pulsmåler som fungerer noe ustabilt, så her spiller design og pris en viktigere rolle. Du skal tross alt ha den rundt håndleddet hver dag.

+ Plusser

Stilig design

Gode skjermer

Android Wear vokser stadig

Diskré tilgang til varsler 

- Minuser

Uferdig OS

Begrenset bruksområde (enda)

Batteritiden bør bli bedre

Til tider litt mye sveiping for å finne det du vil.

Takk til Alexander som medtester og til LG og Sony for utlån av klokker