hits

Streaming

Nye Sonos Play:5 er lekker og en skikkelig råtass

Sonos lanserte tidligere i høst nyheten om at de har oppdatert den største og første høyttaleren i deres smart sound system, Play:5. Nå har jeg fått lov til å bruke noen uker sammen med et par av de splitter nye høyttalerne i min egen stue og erfaringen jeg sitter igjen med er en helt ny lydopplevelse.

2015-modellen av Play:5 er tilgjengelig i Norge fra 25. november, med en veiledende pris på 5000,-. Men er du bombesikker på at dette er et kjøp du skal gjennomføre kan de forhåndsbestilles allerede i dag. Det burde passe godt med at du pusser støvet av julespillelista di på Spotify.

Spørsmålet alle potensielle kjøpere må stille seg er om det er verdt å legge de ekstra 2-3000 mer på bordet enn du må for henholdsvis Play:3 og Play:1, som fullender Sonos mulitromsystem om du ser bort i fra Playbaren. Og det er veldig fristende å svare "JA" på det spørsmålet.

 

Sonos Play:5 har fått en total overhaling fra forrige generasjon. Både på innsiden og utsiden. Sonos forteller at de ønsker at sine produkter skal holde i hvert fall 10 år hjemme hos kjøperen. Da er det viktig at designspråket også holder frem i tid. Det tidløse designet på Play:5 fordypes av rene linjer, matt sort eller hvit og et tilnærmet knappeløst uttrykk. På baksiden er den enkel knapp for tilkobling, ellers er det kun kapasitive knapper ved logoen, som gir deg play/pause, volum opp og ned og neste/forrige spor.

Sonos har også lurt inn en 3,5mm minijackport på baksiden som gjør at du kan koble til og spille av ting som ikke en gang Sonosappen klarer å oppdrive.

Fordi man ikke kan ta av fronten slenger jeg med et bilde under, for Sonos er veldig stolte av det de kaller sine beste drivere noen sinne, alt er designet og produsert in-house. Foran de seks elementene, som Sonos hevder har like mye oomph som sub-wooferen de selger sammen med Playbaren, har de en høyttalergrill i plastikk som det er drillet 60 000 hull i. Dette for å både sikre god lyd og gode trådløse nettverksforhold. 

Appleish

Det er generelt mye ved Sonos som gir deg den samme følelsen som man får når man pakker opp et Appleprodukt. Det er gjennomtenkt og eksklusivt. Play:5 kommer i eske der du må skyve to små klaffer til siden, som gjør det lett å løfte av lokket. Neppe viktig. Men veldig elegant. 

Tilkoblingen har blitt enklere enn andre Sonoshøyttalere, nå slipper du å trykke på volum opp og playknappen samtidig, det er i stedet en enkel tilkoblingsknapp på baksiden. Skal du sette opp et stereopar slik jeg har fått teste, ber appen deg trykke i tur og orden på tilkoblingsknappene så lyden kommer ut på riktig kant.

Så enkelt at selv mora di skulle klart det, altså.

Lyden er viktigst

Men så var det lyden da. "Låter det noe fett, a?" spurte en kompis. Han fikk komme på besøk og bedømme selv, og dommer er klar; lyden er rå. Helt rå. Det er ikke sånn at Play:5 er det pureste HiFi-produkt og banker alt annen innen høyttalere til kr 5000,-, men samtidig er lyden så fyldig og mektig at det er vanskelig å ikke la seg imponere. Men det er viktig å påpeke at Sonos og spesielt Play:5 ikke bare er for de som vil ha den mest kjente multiromsløsningen, men også er høyttalere som virkelig leverer. Det låter ordentlig bra, både i tyngre stykker, men også i mer skjøre fremførelser.

Kombinasjonen er derfor en vrien nøtt å bryne seg på for konkurrentene. 

 

Har du i tillegg utstyrt stua med et par Play:5 så kommer lyden i rommet virkelig til sin rett. I stereopar kan du velge om du vil plassere de vannrett med logoen pekende opp. Da vinkles høyttalerene, inne bak de 60 000 hullene, utover slik at stereolyden skal spres ut i rommet.

Men Play:5 byr også på en skikkelig egomode. For om du plasserer de på høykant med logoen pekende inn mot hverandre sentreres lyden inn mot en sweetspot som virkelig blir bombardert med alle godsakene.

Og forskjellen er stor.

Trueplay

Sonos har et siste ess i ermet for å overtale deg om at nettopp deres høyttalere skal passe hjemme hos deg. Nemlig Trueplay. Det er en funksjon som korrigerer hvordan høyttaleren spiller musikken. Den fjerner bakgrunnsstøy og ulyder slik at det er den klareste lyden for nettopp ditt rom som spilles av. Sonos var tydelige på at de ikke korrigerer materialet, men heller hvordan høyttaleren spiller av lyden.Dessverre er Trueplay kun for iPhone/iPad, og man kan jo undres på om man skal stole på en liten dans (se video under) og mikrofonen i mobiltelefonen sin for at man skal få gjengitt den virkelige godlyden. Men jeg har testet med både Play:5 i stua og andre Play:1 med stort hell. Spesielt på baderommet kommer Play:1 mer til sin rett etter en runde med Trueplay.

 

Konklusjon

Denne testen starter med starter med et spørsmål om Play:5 faktisk yter såpass mye bedre enn lillebrødrene Play:3 og Play:1. Det enkle svaret er ja, men det kommer også an på behovet. Bor du på en liten hybel så vil kanskje en Play:1 være nok, mens stua mi, som jeg antar er en gjennomsnitts leilighetsstue, virkelig våknet til liv når jeg fikk inn to Play:5. Såpass at kona ble redd for å få naboklager.

Det aller meste med Play:5 imponerer, den er stilren og godt bygd. Både kraftig i fremførelsen og i lyden ut, men også plasseringsvennlig. Lyden er knallgod, punktum. Sonosappen har fortsatt masse forbedringspotensiale, og 5000,- er ikke billig for en enkeltstående høyttaler. Allikevel vil jeg driste meg til å påstå at ytterst få vil angre på et eventuelt kjøp.

 

Kjøp Viaplay nå!!


Bilde fra MTGs pressemelding

I dag tidlig tikket det inn en pressemelding i innboksen min om at MTG (du kjenner dem som Viasat/Viaplay) har sikret seg rettighetene til La Liga, Serie A og Ligue 1. Eller som andre ville sagt, spansk (Ødegaard!!), italiensk og fransk fotball. 

Fra før har de rettighetene til Champions League, NFL, NHL, Golf og Formel 1.

Mitt tips etter å ha sett hva som skjedde med prisen for TV2 Sumo er å hoppe på Viaplay Sport-pakka til kr 199 i mnd nå. Da er det ihvertfall en mulighet for å kunne skaffe tilgang til disse rettighetene til en fornuftig pris over en liten periode. 

TV2 Sumo fordelte det opp i to pakker, enten med norsk eller engelsk fotball. Jeg tror ingen av de nye avtalene til MTG er sterke nok alene, så her kommer det mest sannsynlig en prisøkning på fellespakka. Da tipper jeg det kan tid før de klarer å jekke opp prisen på allerede betalende kunder og du har muligheten til å spare en slant.

Fra pressemeldingen:

MTGs portefølje av eksklusive fotballrettigheter omfatter nå:

 • UEFA Champions League i Norge,  Sverige, Danmark og Finland til og med sesongen 2017/2018.
 • Engelsk Premier League i Sverige, Danmark og Finland til og med sesongen 2018/2019.
 • Spansk La Liga i Norge, Sverige, Danmark og Finland til og med sesongen 2017/2018.
 • Italiensk Serie A i Norge, Sverige, Danmark og Finland til og med sesongen 2017/2018.
 • Fransk Ligue 1 i Norge og Danmark til og med sesongen 2017/2018, og i Sverige og Finland fra 2016 til og med sesongen 2017/2018.
 • Dansk Superliga i Danmark til og med sesongen 2020/2021.

Altså som en samfunnstjeneste fra Teknolicious, basert på tidligere erfaringer, anbefaler jeg å kjøpe Viaplay Sport mens prisen fortsatt er 199,- i mnd. For den kommer til å gå opp, det tør jeg love deg! Men kanskje det tar litt tid om du allerede er på en 199-plan.

Store nyheter fra Sonos

 

I forrige uke fikk jeg ta en sniktitt på Sonos' to store nyheter denne høsten. Ikke nok med at de kommer med helt ny og oppdatert Play:5, som med mer umph enn noen gang virkelig setter sitt preg på et hvert rom. Og for at både denne og Sonos' andre høyttalere skal låte som best, kommer nå versjon 6 av appen med den nyutviklede teknologien; Trueplay!

 Trueplay - riktig lyd for alle rom

Sonos var stolte av å kunne vise frem den største oppgraderingen på appen sin noen sinne. De forteller om en problemstilling de forstår er mer relevant for hver eneste høyttaler de selger, nemlig at de samme høyttalerene settes inn i et uendelig antall forskjellige typer rom. Om høyttaleren står på et kjøkken, i et stort stuerom, i en betongkjeller, på et baderom, i en garasje så ønsker brukeren uansett det best mulige lydbilde. 

Det er her Trueplay kommer inn.

Bak Trueplay ligger det en masse algoritmer som regner ut det beste oppsettet for hver enkelt høyttaler i det rommet den faktisk står i, slik at unødvendig bakgrunnstøy blir fjernet, og lyden blir fintunet til å gjengi musikken på riktigst mulig måte. 

Sonos gjorde et poeng ut av at de ikke legger til eller fjerner elementer fra musikken, men at de fjerner det som oppfattes som støy på grunn av akustikken i rommet.Trueplay kommer kun til iOS-enheter til og begynne med, og grunnen er klar. Det er nemlig mikrofonen i nettbrettet eller telefonen som spiller av hvordan høyttaleren høres ut, så prosesserer appen den informasjonen og sender informasjon til høyttaleren om hvordan den skal fjerne støyen.

Sonos erfarer at det kun er iOS-enhetene som er standardisert nok på mikrofon til at de klarer å lansere den på deres plattform. De legger også til at ca 2 av 3 apper som styrer deres høyttalere er iOS-enheter.

Festlig nok vil Trueplaydansen, bevegelsene man er nødt til å gå rundt i rommet og gjøre under prosessen, antagelig bli opphav til en del komiske Snapchat-videoer.

Trueplay fungerer for Play:1, :3, :5 og subwooferen.Flunkende ny Sonos Play:5 

Det som i dag heter Sonos Play:5 var den første høyttaleren fra amerikanerne. Riktig nok under et annet navn. Dette er Sonos' flaggskipmodell av deres serie med smarte høyttalere. Høyttaleren er konstruert av seks synkroniserte, spesialdesignede elementer, hvor de tre mellom-basselementene produserer jevne mellomtoner og dype, kraftige lave toner, og tre diskanthøyttalere leverer krystallklare høye toner uansett volum. Konfigurasjonen produserer et lydbilde som er mye bredere enn forventet i én enkelt høyttaler, og skaper lyd som fyller rommet med presis separasjon av vokal og instrumenter.

Sonos gjør også et poeng ut av at den nye Play:5 nå fungerer i tre konfigurasjoner basert på hvordan de er plassert. Alene er en Play:5 satt i vannrett orientering som en frittstående høyttaler og gir et bredt og godt lydbilde. Mens den i par kan stå enten vannrett og skape et bredere stereo-lydbilde som virkelig fyller rommet. Står de derimot i par og på høykant gir de den ideelle lydopplevelsen på den perfekte plasseringen. 

En skikkelig egoløsning jeg fikk tyvlytte på. Det ga mersmak!

De nye berøringskontrollene har en intuitiv og enkel funksjon for avspilling, pausing, volumjustering og sporendring. Smarte sensorer gjør at berøringskontrollene responderer i alle retninger, så volum opp-knappen alltid er vendt oppover.

Den helt nye PLAY:5 er tilgjengelig i matt sort og i matt hvit-finish og får en utsalgspris 579 EUR og 4999 NOK. Produktet skal komme i tide til å ha mulighet for å havne under ett og annet juletre senere i år.

Blir norske bilbergere høstens internasjonale TV-favoritter?

Sponset innlegg

National Geographic satser denne høsten på at norske bilbergere skal bli verdens nye favoritthelter. Spørsmålet er om den neste Deadliest Catch spilles inn på Hardangervidda og handler om staute norske bilbergere som trosser vær og vind for å guide alt fra den minste bil til den største utenlandske trailer over vidda.

Sjekk denne spektakulære traileren!

For første gang har National Geographic Channel produsert en dokumentarserie utelukkende fra Norge. I ti episoder følger vi bilbergere rundt om i vårt langstrakte land, og får et innblikk i deres hektiske hverdag. Vi er flue på veggen når de drar ut på risikofylte redninger, konkurrerer om oppdrag og støter på utfordringer med utenlandske sjåfører.

Dokumentarserien utspiller seg i hovedsak på Hardangervidda, hvor vi blir godt kjent med Thord og Bjørn som holder til på hver sin side av fjellet. I tillegg besøker vi steder som Finnsnes, Overhalla, Voss og Orkanger. Serien er produsert for et internasjonalt publikum, og vil sendes i hele Europa og Afrika denne høsten. Gutta snakker engelsk på sitt særegne vis, og det blir en god blanding etter hvert som stressnivået øker. 

Premiere er satt til mandag 31. august , kl 22.00 på National Geographic

Er TV2 Sumos nye priser for høye?

I et blogginnlegg har TV2 Sumo presentert sine nye pakker for diverse oppdelinger av streamingtjenesten sin. Det er jammen lett å gå seg vill i alt sammen. For etter at TV2 kjøpte opp C More tidligere i år har mange ventet spent på når man skulle kunne høste frukter av denne avtalen, med Sumo-abonnementet man sitter på. Det er derfor dyster lesing at prisene er skrudd saftig opp.

Det skal nå koste 500 spenn i måneden for full pakke, det er for meg hårreisende!

Først så det lyst ut, alle Tippeligakampene dukket tidligere i sommer opp på tjenesten, også de som C More hadde rettigheter til. Jommen kunne jeg ikke se Wimbledon-tennis på Sumo abonnementet mitt også. Jeg frydet meg over dette og tenkte at det TV2 lovte i denne saken hos Nettavisen faktisk skulle bli virkelighet. Jeg har tidligere syntes at 299 i mnd for Sumo Premium har vært i overkant, men jeg har bestemt meg for at det er den jeg skal ha. Jeg velger Premier League med noe Tippeliga i tillegg. Det får bli den fotballen jeg betaler for, var tanken.

Allikevel har TV2 senere vært ute og sagt at de ser på prisingen, dette etter at konkurransetilsynet hadde godkjent oppkjøpet. Nå har TV2 mulighet til å gjøre som de selv vil, og det har de altså gjort.

Det som lenge så ut som en forbrukers drøm, med Premier League og C Mores rettigheter fra Tippeligaen, OBOS-ligaen og internasjonale stjerner i Primera Divison og Serie A, er nå et blitt like dyrt. Eller om man regner litt nærmere på det var fjorårets priser følgende:

TV2 Sumo med Premier League: 299,-

C More med Tippeligaen og spansk og italiensk fotball: 299,-

 

TV2 Sumos argument mot spørrende tvitrere er dermed at det blir kr 100 billigere, det TV2 ikke nevner noe sted er at i den prisen til C More fikk man tidligere italiensk og spansk fotball. Slik prisen er hos Sumo nå med 499,- i måneden er nemlig ikke de populære sør-europeiske ligaene inkludert. Det er faktisk, i skrivende stund, ingen norske kanaler som har sikret seg de rettighetene.

Om vi bryter ned pakkene til TV2 så ser det faktisk enda skjevere ut. For grunnpakken koster 129,-, det betyr at norsk fotball i tillegg koster 120,- og engelsk 170,-. Det er totalt kr 419,-. Allikevel, om du skal ha tilgang til både engelsk og norsk fotball koster det 499,-. 

Hvor er logikken her, TV2?

Riktig nok får man i tillegg med C More film om man kjøper totalpakken, men dette er et nisjeprodukt som jeg ikke trenger å få trekt nedover huet på meg. Det koster 99,- i mnd, så den totale kvantumsrabatten TV2 gir meg for at jeg skal legge eggene mine i deres kurv, som tross alt en er meget reklamedekket kurv, er på totalt kr 20. 

Jeez, tusen takk TV2

Lar du deg opphisse av de nye prisene? Eller er jeg smålig? Kommenter gjerne under!

Kom billigere i gang med SonosFra og med i dag kan vi, i en begrenset periode, få en litt billigere inngangsbillett til den ekte Sonosopplevelsen!

For med det nye starter-kit'et kan man kjøpe en bundle med to Sonos Play:1 til 2990,- NOK eller 349,- Euro. Det er ca 400 kr billigere enn kjøpe to hver for seg. Jeg tenker at dette er noe Sonos gjør for å forsøke å gi enda flere brukere opplevelsen av multiroom-funksjonen, som jo er den beste featuren ved Sonos.

Sonos Play:1 har overraskende mye guffe å gi, selv i en så liten innpakking.  

Jeg har selv en Sonos Playbar (les test her!) og Play:1, om jeg ikke klarer å motstå fristelsen kan jeg kjøre litt smooth Marvin Gaye på soverommet, litt Grieg med Morgenstemning på badet, litt radio på kjøkkenet og ordentlig go'stek på Playbaren i stua! 

Sonos får du kjøpt på Sonos.com, Elkjøp, Hi-Fi Klubben og Telenorbutikkene.

Britisk Netflix og amerikansk Hulu, alt er mulig med JetSwitch fra OverplayFor noen er VPN-tjenester fra for eksempel Overplay eller IPVanish en tjeneste man kjøper for sikkerheten og muligheten til å gjemme seg bak en annen IP-adresse enn sin egentlige. Men for mange av oss, undertegnede inkludert, er VPN-tjenester en vei inn til all verdens videostrømming, enten jeg vil se amerikansk Netflix eller britisk BBC iPlayer. 

Lurer du på hvordan VPN fungerer for å streame fra andre land enn tjenesten er ment for? Sjekk ut en tidligere post jeg har skrevet om emnet!

Det er derfor en kjempenyhet at Overplays SmartDNS-tjeneste nå lar deg velge fra en à la carte-meny innen strømmetjenester. JetSwitch kaller de det og med det tilrettelegger de mer enn noen gang for oss som er glad i godt, lovlig og betalt innhold på nettet!

SmartDNS er valget for de som ikke er på utkikk etter en VPN-tjeneste for å aktivt endre IP-adressen man fremstår med når man surfer nettet. SmartDNS er heller en åpen port forbi geo-sperrer som forskjellige nettsider legger opp. Men man er prisgitt at leverandøren av SmartDNS-tjenesten faktisk har åpnet opp. Heldigvis er lista til Overplay lang, og vel verdt de 5 dollarene de skal ha for dette i måneden. 

Men med JetSwitch kan du skreddersy løsningen mer enn noen gang. Dette er blitt et produkt som åpner opp for, noe amerikanerne ville kalt, et smorgasbord med strømmetjenester. Blant dem finner vi selvsagt Netflix, Hulu, BBC iPlayer, NRK, Viaplay, og til og med den ekte amerikanske kilden til HBO, nemlig nylanserte HBO Now. 

JetSwitch er såre enkelt, gå igjennom den imponerende lange lista med tjenester som er satt opp mot SmartDNS og JetSwitch. Sitter du i Norge kan du droppe å ha Norge på NRK, og heller skru av SmartDNS der. Men om du sitter i utlandet og vil få med det Dagsrevyen direkte på tv.nrk.no kan du altså velge Norway under NRK.

På Netflix er det kanskje aller best å ha USA, mens på BBC ville jeg valgt Great Britain. Dette kan man endre på fortløpende. Man kan til og  med enkelt logge inn og skru av SmartDNS med en enkelt knapp.

 

Det har aldri vært enklere å få med deg det beste av TV-serier fra hele verden med Overplay. Og det helt lovlig! Jeg betaler gladelig $5 for et sånt utvalg.

Mannekanalen som passer for alle

 
Sponset innlegg

For en uke siden lanserte BBC sin nye nordiske kanal BBC Brit. En kanal med masse humor, fun facts og ting som eksploderer!!

Kanalen plukker det beste fra BBC-universet som vi gutta digger, inkludert biler, eventyr, mat, reiser, musikk, sport og komedie. Du får Karl Pilkington fra An Idiot Abroad, gutta i Top Gear (seff!), QI og The Graham Norton Show.

Med andre ord en kanal som burde være aktuell døgnet rundt.

Skulle du allikevel være en dame og lese dette, noe skuffet over at dette er herrekanalen, så tipper jeg det ikke er noen "tar deg i2 å tjuvtitte litt en gang i blandt!

Sonos: En kjærlighetshistorie

Jeg har i litt for mange år klart meg med surroundanlegget jeg kjøpte for konfirmasjonspengene mine. Anlegget spiller bra det, aldri noe problem, men det mangler x-faktoren.

Og i følge kona så "passer det ikke helt inn i den nye leiligheten". 

Fint, tenker jeg. For jeg er interessert i å se hva som rører seg der ute. Nå er det lydplanker, trådløst, bluetooth, multi-room og hva nå enn produsentene finner på.

Jeg har i lang tid sikla på Sonos-systemet og når Playbaren kom i løpet av 2013 ble jeg småforelska. Heldigvis har jeg nå endelig fått låne et eksemplar av Sonos lydplanke og forelskelsen har ikke akkurat lagt seg.

Plug and play

Det har gått gjetord om Sonos i lang tid, men jeg har aldri før satt opp et Sonos-system og gledet meg til å teste både lyden og ikke minst selve systemet. Oppsettet var såre enkelt, last ned appen og kjør på. Sonos er et avansert system, men enklere "plug and play" skal du lete lenge etter.

Jeg har satt opp alle husets enheter, og en enkel syretest for å sjekke brukervennlighet er å la hun som jeg deler leilighet med få prøve seg på å være DJ. Det gikk lekende lett og av alle gadgets jeg dratt inn i huset er det lite som har gitt såpass "uttelling" som Sonos Playbar.

Nå drømmer vi begge om utvidet system med Play:1 på bad, kjøkken og soverom. Samt få mer fylde i stua med noen Play:3 eller Play:5. 

Fyldig

Tidligere i år testet jeg en Samsung lydplanke som passer perfekt til kurvede TVer. Der var et av problemene at bassen ble for kraftig via den trådløse subwooferen. Med Sonos Playbar som inneholder egne basselementer er dette mer passende for min stue. Man kan også få kjøpt trådløs subwoofer til Sonos, som helt sikkert sparker godt fra seg. Men jeg er faktisk overrasket over fylden i lydbildet fra bare Playbar, for min del kan jeg fint droppe subwooferen. Men her blir det selvsagt smak og behag.

Jeg skal ikke bare skryte av lyden her, det kan bli noe tamt til tider, men så er det klart at et fullverdig 5.1-system som oftest er heftigere til film enn en enslig lydplanke. Men selve Sonos-systemet er en fryd å bruke og lydplanka dunker mer enn nok fra seg til både musikk og TV-titting. 

Jeg er veldig spent på å følge med på Sonos fremover, det er kontinuerlig utvikling av appene og Sonos virker å være flinke til å utnytte seg av det store community'et sitt på Sonos egne forum. Mange av brukernes ønsker har blitt gjort til virkelighet. Det er også spennende å se når man får se noe mer hardware fra den amerikanske produsenten.

Kjærlighet

Noen ganger kommer man over et produkt som vekker store følelser i en. Jeg har lenge gledet meg til å ta i bruk Sonos, og Playbar skuffet ikke. Jeg har nå et oppsett som fungerer perfekt til å spille av TV- og filmlyd, men som også fungerer utmerket som musikksystem i en middels stor 2-roms. 

Nydelig Kickstarter-kortfilm

Le Gouffre er en nydelig film som viser den positive effekten Kickstarter kan ha. Man blir ikke alltid lurt folkens!

Historien er enkel, uten noe særlig form for dialog, men med mye følelser. Her handler det om brorskap og samarbeid for å overkomme det umulige. Det er ikke uten grunn at den nå går sin seiersgang på filmfestivaler rundt om.  

Gutta bak filmen ba om ca 30.000, men fikk 5-gangern og har virkelig gitt fansen valuta for penga, om du spør meg! Kortfilmen går nå sin seiersgang 

Dette er årets mest piratkopierte TV-serier


Torrentfreak har nylig presentert data på hvilke TV-serier som er mest nedlastet i 2014. Ikke sjokkerende er det Game of Thrones som rager øverst på lista. For andre året på rad. Videre følger The Walking Dead og The Big Bang Theory. De siste 7 er; How I Met Your Mother, Gotham, Arrow, Greys Anatomy, Vikings, Suits, South Park. 

Med unntak av legeserien fra Seattle Grace Hospital er dette typiske gutteserier. Typisk pirater.

Jeg skjønner piratene som har lasta ned seriene godt! For hvordan ellers kan jeg henge med i svingene, diskutere på Twitter eller bevege meg over på nettsider som "hører til" i det store utland? Jeg, og alle andre, vil ikke henge etter. Ikke forstå vitsene og referansene til gårsdagens episode.

Men hvorfor er det da kun 2 serier på den topp-10-lista som er tilgjengelig dagen etter den er sendt på amerikansk TV? I hvert fall så vidt jeg kan se, og da må du ha både HBO Nordic (Game of Thrones) og C More Play (Walking Dead)

"Det du snakker om i morgen" sier TV-Norge. "Det USA prata om i våres" burde det vel vært?

Jeg har tidligere skrevet om hvordan du får sett utenlandske TV-serier med VPN her!

Faksimile fra torrentfreak.com


Fantastiske Game of Thrones rager øverst på lista for tredje året på rad. Seriene er så populær at den omtrent dobler antallet nedlastinger i forhold til The Walking Dead. Over 8 millioner nedlastinger mot 4,2 for zombieserien. 

Det er vanskelig å tolke hvorfor vi ikke finner noen av Netflix sine originale serier her. Man skulle tro det neppe er populæriteten som begrenser den mer lyssky delen av internett. Helt personlige tipper jeg det har å gjøre med at når seriene allikevel slippes fullstendig, og i god kvalitet, samtidig verden over, så er det ikke noe poeng å gjøre seg til kjeltring for å få tilgang. 

Dere kjipe innholdsleverandører der ute, merk dere dette! Er det tilgjengelig lovlig med en gang, ja da velger man lovlige kilder.

Fargo har premiere på HBO Nordic i dag

Produktplassering

I 1996 lagde Coen-brødrene den tilbakelente krimfilmen Fargo som siden har blitt stående igjen som en genial klassiker. Nå er den unike Coen-stemningen brakt videre til en herlig tv-serie som har premiere i dag, 23. april, på HBO Nordic. Igjennom 10 episoder skal vi følge utviklingen i en mordetterforskning som setter en søvnig by i vinterkalde Minnesota på hodet. 

 

Det mangler ikke på talenter som er hentet inn her. Ikke bare står Joel og Ethan Coen som produsenter, men Adam Bernstein(30 Rock, Oz, Breaking Bad)  har regissert første episode. På skuespiller fronten har FX hentet inn et knippe store navn. I hovedrollene spiller Billy Bob Thornton leiemorderen Lorne Malvo som klarer å forvikle vår alles kjære Martin Freeman (John Watson i BBC' Sherlock Homes) inn i et morddrama.

Det er allikevel ikke nok med kun Freeman og Thornton, med på laget for å skape den lune stemningen i småbyen Bemidji har serien også med seg Bob Odenkirk som mange husker som Saul fra Breaking Bad, og Colin Hanks som politimann og alenepappa. Videre dukker det opp mange kjente fjes som du definitivt har sett i andre roller som Adam Goldberg, Glenn Howerton og fanatisk herlige Kate Walsh.  

Serien er basert på en ekte historie som utspilte seg i Minnesota i 2006. Mange vil nok også føle seg litt ekstra godt hjemme i denne rolige småbyen i Minnesota, som godt kan kalles den norske delen av USA. Det var her våre forfedre slo seg ned under den store utvandringen på 1800-tallet.

HBO Nordic fortsetter å utvikle sitt tjenestetilbud og viser med serier som Fargo fra kanalen FX og for eksempel Vikings og Fleming fra britiske History Channel samt Masters of Sex fra Showtime at de er villige til å satse bredere enn kun materiale fra HBOs egen portefølje. Det betyr mer valuta for pengene for oss som elsker TV-serier.

Produktplassering

Er du klar for å bli kabelkutter?


Er du lei av å ha 20 kanaler du ikke bryr deg om for hver kanal du faktisk bruker? Blir det for mye tiltaksløs zapping foran idiotboksen? Ønsker du å være en pioner på TV-fronten?

 

Hvis dette er spørsmål du svarer "Ja!" på så kan det være at det vokser en liten kabelkutter i magen på deg.

 

Tre inn i rekken som Kabelkutter

Kabelkuttern er en som ikke binder seg til mulighetene som sin kabelformidler begrenser en til. Kabelkuttern utnytter et stadig bedre nettverk av gode internettlinjer og et hurtig voksende tilbud av TV-innhold direkte fra nettet.

 

Kabelkuttern blir en mer effektiv TV-seer. Ta for eksempel en times episode av din favorittserie på TV2. Ser du den på nettet kan du enkelt enten zappe igjennom reklamen, eller i mange tilfeller finne reklamefrie tilganger som Netflix, etc. Da blir episoden 45 minutter lang og du har spart et kvarter.

 

Borte blir også muligheten for å la seg lure inn i idiotboksens lune zombietilstand. Man slipper å ende opp med å se på Honey Boo Boo på TLC fordi man ikke klarer å gjøre noe mer konstruktivt.

 

Billigere er det også.

 

Lisensen

Jeg gjør meg unna med NRK-lisensen med en gang. Den er ikke nevnt noe videre i regnestykket her, av to grunner. 1. Det er faktisk noe tungvint å kutte den ut. Les mer her. 2. Det er en beskatning, et bidrag til fellesskapet, som gir deg mye gode produksjoner på radio og nett, selv om du kutter NRKs- tradisjonelle TV-sendinger. Men diskuter gjerne meninger/løsninger i kommentarfeltet under.

 

Jeg går også ut i fra at internettilgang er noe alle har, enten de har TV-kanaler eller ei, og dermed ikke påvirker regnestykket.

 

Dagens tradisjonelle tilbud

I dag er det vanlig for norske husholdninger å ha en TV i stua, andre har også TVer på soverommet, på kjøkkenet eller sågar på badet. Man er i de fleste tilfeller prisgitt å ha en dekoder under, eller et kort direkte inn i TVen.

 

Av sin tv-formidler får de fleste en grunnpakke som normalt koster snaut 400,-. Det er liten valgfrihet og man får ofte en haug kanaler som man enten ikke bruker eller som stjeler unødvendig tid. Så på toppen av dette kan man utvide med ekstrapakker som gjerne inneholder kanaler som viser sport og film.

 

Ønsker man flere funksjoner, typ opptak, PVR, etc. må man som oftest betale for en bedre dekoder. Dyre greier de der.

 

Men hva er alternativet?

 

Kabelkutting

Under ser du et tradisjonelt oppsett for en vanlig familie som klarer seg med en gjennomsnittlig grunnpakke av kabeltv, i dette tilfellet fra Canal Digital. Her får du det grunnleggende, NRK, TV2, TV3, TVNorge, etc.

Hvis det er dette du er vant med, så passer det jeg har kalt Kabelkutterns Enkel Pakke. Der er selvsagt NRKs fabelaktige nett-tv gratis, TV2 Sumo Pluss og Netflix. I tillegg har TV3 en del gratis innhold, sammen med mange andre. Jeg har slengt med Spotify og Overplay også. Fortsatt blir det billigere med 367,- i måneden og 4.055,- i året, mot 379,- i måneden og 4.548,- i året.

Spotify kjenner de fleste nå, altså ubegrenset tilgang til det aller meste av musikk. Mer om Overplay lengre ned.

 

Er derimot husholdningen glad i sport og film i tillegg, blir det fort adskillig dyrere. Spesielt for de tradisjonelle kabeltv-pakkene.


Her slenger vi med TV2Sport Premium som i hovedsak gir deg Premier League pluss litt annet snadder. Og Viasat Film/Sport som gir deg mye filmer og sport som Formel 1, NHL, NFL og Champions League. Totalt kr 1.037,- i måneden og svimlende 12.444,- i året.

 

Det er bare det at utvalget blir så mye bedre OG billigere om man går for Kabelkutterns Full Pakke.

 

 I Kabelkutterns Full Pakke får du samme ekstra, altså TV2 Sumo Gull som har all sport, Viaplay som har alt du ønsker fra Viasat sin portefølje, både film, serier og sport, samt HBONordic i tillegg til de tidligere nevnte tjenestene. Og fortsatt er prisforskjellen nesten 200,- billigere i måneden. Supert!

 

Jeg betaler gjerne 844,- i stedet for 1037,-. Det er 3105,- spart i året det!

 

Hvorfor Spotify og Overplay?

Vel, fordi Spotify er litt i samme ånden som disse andre tjenestene, det er den nye vinen innen underholdningsformidling. Og så er det et godt eksempel.

 

Overplay er derimot en liten utgift i måneden som åpner uendelig mange dører ut til verden. Ideen er at du kan (helt lovlig) omgå geo-blockingen til nettsider som BBC iPlayer, Hulu, Netflix i andre land, etc. Spotify og Overplay er de to nettjenestene jeg betaler med det største gliset om munnen hver måned.

 

Les enda mer om Overplay her!


Fordeler - og ulemper for Kabelkuttern

OK, du har sett på prisene jeg har oppgitt som eksempler og tenkt: "Rått, dette er jo helt konge. Kjør på!" Men her kommer noe punkter som du må vurdere før du tar steget, ikke nødvendigvis negative, men de må taes til etterettning:

 

 1. Du trenger en måte å få disse nettjenestene over på TVen på. Selv har jeg gått for liten Mac Mini og er strålende fornøyd med det. Den kicker godt fra seg og fungere som min mest brukte PC i tillegg. Den står der fint under TVen og skjemmer ingen (les: kona).
 2. Hva er din TV-vaner? Er du en Discovery Channel- eller TLC-type så er det ofte noe vanskeligere å få tak i disse kanalene/programmene på nett. Selv om Netflix' katalog virker bunnløs til tider. Det går jo an å prøve seg litt frem en måned og se om man får den "fiksen" man trenger med nettjenestene.
 3. Klarer alle i husholdningen å se på det de ønsker? Dette bør man finne ut av før avgjørelsen taes.

 

Samtidig kan jeg ramse opp de utelukkende fordelene med bli en kabelkutter:

 

 1. Lite, til ingen reklame. Det er rett og slett fantastisk deilig å ikke måtte lide seg igjennom reklame når episodene er på sitt mest spennende
 2. Tiden da alle serier kommer treigt på nett er over. HBO har episoden ute på nett dagen etter TV-sendinga i USA. Netflix lager noen helt supre egne serier som kommer først på streaming, så på TV senere.
 3. On-Demand er fremtiden. Det å kunne se absolutt alt når det passer nettopp deg er et av de tyngste punktene for å hoppe på. Javel, så rakk du ikke første 15 av matchen, nei da er det jo bare å spole tilbake, se hele første omgang og fortsette rett inn i andre. Eller så kan du bare se gårsdagens episode av Broen akkurat når det passer deg.
 4. Tilgjengelig over alt! På mobilen, nettbrettet, hytta, i båten, på dass, you name it! Der du har nett og en av dine dingser har du nå tilgang til alt av innhold du har hjemme i stua.
 5. Og sist, men ikke mist, du velger akkurat hvilke komponenter du har lyst på i din totale pakke. Tjenestene florerer, og du velger bare de du vil ha.

 

Utstyret du trenger

Min anbefaling er en Mac Mini, men andre små PCer passer også bra. For eksempel Acer Revo. Har du en laptop som kan stå i stua kan jo også den som oftest gjøre samme jobben. Men det er noe med det å ha noe stasjonært og klart til enhver tid.

 

Har du flere TVer, kan maskinen i stua fungere som "moderksipet" og så kan man utnytte mediespillerer til å gjøre jobben på de mindre sentrale TVene. Da kan i mange tilfeller en Boxee Box eller en Apple TV gjøre jobben.

 

Er du, eller drømmer du om å bli, en kabelkutter? Kjør diskusjon i kommentarfeltet.

Netflix, den nye kongen på tv-seriehaugen?

Netflix hadde ubetinget suksess da de 1. februar slapp hele sesong en av tv-serien House of Cards. Uten for sitt hovedmarked i Nord-Amerika fikk de 1 million nye kunder i perioden etter at de slapp serien som var en betimelig beregnet suksess. Netflix hadde skaffet seg data fra sine seere og sett at den originale BBC-versjonen av House of Cards var blitt godt mottatt, det samme var filmer som David Fincher sto bak samt at publikum generelt likte å se Kevin Spacey på skjermen. Dette var grunnen til at når den første egenproduserte tv-serien av et streamingselskap noensinne skulle lages så ble det selvsagt en nyinnspilling av House of Cards, med David Fincher som regissør og Kevin Spacey i hovedrollen.

I følge en sak i DN 25.04.13 så var det kun 8000 av de som tok et gratis prøve månedsabonnement hos Netflix etter House of Cards som faktisk meldte seg ut igjen før de måtte betale for neste. Det er jammen ikke dårlig og Netflix surfer nå videre på strømmebølgen. Som den desidert største aktøren i Norge, men TV2 Sumo på en andre plass satser Netflix nå hardere enn noen gang. Neste steg for å bli kongen på tv-seriehaugen er lanseringen av sesong en av den overnaturlige, horror-serien Hemlock Grove. Selv har jeg ikke sett den enda, men mye mulig at denne helgen blir tilbrakt i Netlfix' nye serieunivers.

Sjekk ut traileren her:

 

Har du sett serien? Skal du se den? Dele dine meninger om den i kommentarfeltet under.